Rebel Moon: Část druhá - Jizvonoška

Rebel Moon: Část druhá - Jizvonoška

Těsně před loňskými Vánoci nám Netflix nadělil tak trochu nechtěný dárek ve formě první části svého sci-fi akčního spektáklu Rebel Moon. Tento film měl svým pojetím navazovat na to nejlepší z Hvězdných válek, potažmo Sedmi statečných. Žel se tak nestalo a Rebel Moon to schytal jak od kritiků, tak především od divácké obce. 

Nyní mají předplatitelé Netflixu možnost pustit si i druhý díl, který přímo navazuje na konec jedničky. Má však cenu trápit se i podruhé?

Lepší scénář by napsal i pes

I když existují lidé, kteří mají z nějakého nepochopitelného důvodu první část Rebel Moonu docela rádi, valná část diváků ohodnotila nejnovější počin Zacka Snydera velmi negativně. Jak by také ne. Film má v těch nejlepších okamžicích jen průměrné efekty, bojové scény jsou nudné a herecké výkony nulové. Nejvíc to však schytal scénář.

Jeho nekompetentnost uráží i desetileté děti. Většina filmů pro dospělé má mnohem lépe strukturovaný a uvěřitelnější děj. O kvalitě dialogů ani nemluvě.

Zack Snyder patřil dlouhá léta k těm nejlepším hollywoodským režisérům, kteří dokázali servírovat divákům jednu pecku za druhou. Tehdy však měl za zády kvalitní scénáristy a duševně příčetnou produkci. Rebel Moon si však napsal sám a na výsledku je to sakra znát.

Příběh začíná přesně tam, kde jednička skončila. Hlavní hrdince se podařilo naverbovat nepočetný tým dobrodruhů, kteří jsou ochotní bránit vesnici před zlotřilým Mateřským světem. Ten však disponuje profesionální armádou s tanky a hvězdnými křižníky. Samotní vesničané naopak mají jen hole v ruce, a navíc jsou zcela bez výcviku.

Naštěstí jsou zde výše zmínění dobrodruzi, kteří mají necelý týden na to, aby naučili umíněné sedláky bojovat, což proti profíkům samozřejmě bude pohodlně stačit. Mezitím je však potřeba ještě sklidit úrodu, což je hlavní náplň první hodiny filmu. Je to taková americká variace na Plechovou kavalérii, akorát ve vesmíru. 

Ovšem Hanzlík a spol k práci používali kombajny, zatímco zdejší stachanovci si bohatě vystačí jen s pár kosami a antigravitačním valníkem. Inu s čím taky jiným v době mezihvězdných letů.

Žel ani druhá půle neznamená vysvobození, i když lepší bezpochyby je. Druhá hodina filmu už se zabývá víceméně pouze samotným bojem, jenž je občas poměrně efektní, nicméně většina akčních scén je naprosto generická a bez jakékoliv invence. V tomto ohledu je ale vidět oproti jedničce mírné, i když stále nedostatečné zlepšení.

Zpomalené záběry jsou zlo

Film má zhruba dvě hodiny, tedy podobně jako první díl. Kdyby se však všechny zpomalené scény pustili normální rychlostí, stopáž by byla sotva hodinová. Zpomalovačky jsou tady totiž všude. Nejen v bojových scénách, kde místy dávají smysl, ale čas se ve filmu zpomaluje i při práci na poli. 

To se nepovedlo

Zack Snyder našel nové dno. Zatímco jeho první díla jsou oblíbená a ctěna dodnes, oba dva díly Rebel Moon patří na smetiště dějin. Problém je, že Snyder ještě s tímto paskvilem nechce končit a rád by v budoucnu natočil minimálně jedno další pokračování.

Vzhledem k velmi mizerným diváckým ohlasům a nízké sledovanosti je naštěstí vznik dalšího dílu nepravděpodobný, i když u Netflixu člověk nikdy neví.