Vídeň

Vídeň

Je největším městem Rakouska. V jeho metropolitní oblasti žijí téměř tři milióny obyvatel, což je třetina z celkového počtu obyvatel tohoto evropského státu. Je největším městem na řece Dunaj a pátým největším městem podle počtu obyvatel v celé Evropské unii.

Řeč je o hlavním městě sousedního Rakouska – Vídni.

Původ jména

Kde je původ jména Vídeň (německy Wien) není stoprocentně jisté. Mnoho historiků, včetně Ottova naučného slovníku tvrdí, že jméno pochází od staroslovanského kmene Venetů neboli Vindů, kteří žili na území od dnešního Štýrska až k řece Dunaji.

První zmínka o jménu Vídeň pochází z doby Římské říše. Ta měla na území dnešní Vídně vojenskou stanici sloužící k ochraně severních hranic říše. Stanice se jmenovala Vindobona.

Co si rozhodně nenechat ujít

Pokud se vydáte na výlet nebo dovolenou do dnešní Vídně, jeden den vám rozhodně stačit nebude. Vídeň je skvostným historickým městem s nespočtem vzácných památek i výjimečných míst.

Připravili jsme pro vás výběr tří nejzajímavějších z nich. O jaká místa jde? Tady jsou:

Hofburg

Přímo uprostřed Vídně se nachází hradní komplex, jehož výstavba začala už v roce 1279. Až do roku 1918 zde sídlili císaři a králové z rodu Habsburků, dnes se jedná o sídlo rakouského prezidenta.

Při prohlídce Hofburgu na vás čekají nejen habsburské korunovační klenoty, ale i kultovní Sissi muzeum.

Albertina

Nejen milovníci umění si na své přijdou v galerii Albertina, která se nachází v těsné blízkosti již zmiňovaného Hofburgu. Pojmenování galerie dostala po Albertovi Sasko-Těšínskému, zeti Marie Terezie, který byl vášnivým sběratelem umění a galerii v roce 1768 založil.

V galerii můžete narazit na největší sbírku grafik na světě, v níž nechybí originály od Michelangela, Rafaela, Leonarda, Rubense nebo Rembrandta.

Schönbrunn

Ukázkovým příkladem císařského paláce z doby pozdního baroka je věhlasný zámek Schönbrunn. Najdete v něm 1440 pokojů, ve kterých v době největší slávy zámku sloužilo více až tisíc lidí.

Zámek Schönbrunn často navštěvoval slavný hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart nebo v něm zasedal vyhlášený francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte.

Jedinečným zážitkem je i procházka zámeckého parku v době jeho rozkvětu.

Co s dětmi

Budete-li do Vídně cestovat se svými dětmi, neměli byste zapomenout na návštěvu jedinečného parku Prater. Jde o zábavní park s tradičním symbolem velkého ruského kola, které zde stojí už od roku 1866.

Ať už s dětmi, nebo s kolegy na konferenci nebo teambuildingu, využijete outdoor aktivitu Treasure Hunt.