10 důvodů, proč si nepřestat hrát

10 důvodů, proč si nepřestat hrát

Nikoho nepřekvapí, že si malé děti celé dny zaujatě hrají a nevnímají při tom okolní svět. Od dospělých se však očekává seriózní vystupování v práci a jejich večery často končí pasivní zábavou u televize nebo počítače.

A to je velká škoda – hra totiž dokáže obohatit život v každém věku.

Druhů her, oblíbených u dospělých, je nespočet – deskové a karetní hry, kolektivní sporty, hry na hrdiny (tzv. role-playing games), nebo hry využívající moderní technologie, jako jsou například počítačové či venkovní geolokační hry

Přečtěte si deset důvodů, proč vrátit v dospělosti hru zpět do hry!

1. Hry prodlužují život.

Hry nabízejí skvělou příležitost, jak se dostat na čerstvý vzduch a protáhnout si tělo po dni stráveném v uzavřených místnostech bez dostatečného množství pohybu.

I krátký čas venku strávený aktivní zábavou pomůže tělu udržet si formu a zbavit se napětí, které by mohlo vést například k nespavosti a dalším zdravotním problémům.

2. Hry jsou skvělou formou aktivního odpočinku.

Stejně jako malé děti, i dospělí často přestanou při hře vnímat okolní svět a žijí naplno přítomným okamžikem.

To jim poskytuje možnost na chvíli zapomenout na pracovní nebo osobní starosti, které tak mohou později řešit s novým elánem a větším nadhledem.

3. Hry utužují vztahy.

Sdílená zábava a nadšení pramenící ze hry je skvělým způsobem, jak posílit vztahy v rodině či mezi kamarády nebo kolegy na pracovišti.

Společné pozitivní zážitky odsouvají do pozadí případné rozepře a dokážou stmelit kolektiv.

V pracovním prostředí poskytují hry příležitost k přirozené interakci, lepšímu vzájemnému poznání a budování dlouhodobých pevných vazeb, což vede k větší pohodě zaměstnanců a předchází jejich fluktuaci.

4. Hry rozvíjí důležité schopnosti a dovednosti.

Hraní her nabízí skvělou příležitost k tomu, jak se vymanit z každodenní rutiny a zapojit kreativitu, logické myšlení, postřeh, intuici, představivost či paměť.

5. Hry probouzejí radost.

Při hraní oblíbených her se lidé cítí vesele a šťastně, což se odrazí i na jejich celkové spokojenosti s vlastním osobním a pracovním životem.

6. Hry zbavují stresu.

Při pozitivních emocích během hry dochází v těle k uvolňování endorfinů, což jsou hormony radosti a štěstí, které redukují napětí a stres a mohou dokonce i tlumit bolest.

7. Hry umožní návrat do dětství.

Při hraní oblíbených her z vlastního dětství je snadné se přenést na chvíli zpátky v čase a načerpat energii z příjemných vzpomínek plných radosti a štěstí.

8. Hry rozvíjí zdravou soutěživost.

Pro lepší herní výsledky jsou hráči často ochotní obětovat spoustu času a energie.

Soutěživost zde působí jako dokonalý hnací motor ke zlepšování sama sebe a osobnostnímu růstu.

9. Hry zvyšují sebevědomí.

Pocit úspěchu často přetrvává dlouhou dobu poté, co je hra u konce.

Hráč povzbuzený svým úspěchem si často troufne na smělé plány a pustí se do věcí, ze kterých by měl dříve obavu. A to i v práci.

10. Hry boří hranice.

Ve hře neexistují mezi lidmi bariéry, nezáleží na pracovním nebo sociálním postavení a dalších vzájemných odlišnostech.

Kategorie