Hrajte geolokační hry: Váš mozek vám poděkuje!

Hrajte geolokační hry: Váš mozek vám poděkuje!

Z touhy po pevných svalech a zdravém těle tráví dnes řada lidí několik hodin týdně fyzickým cvičením v posilovně, doma i v přírodě. Jen málo z nich však věnuje stejnou pozornost tréninku mozku.

Zachovat si co největší mentální zdraví až do stáří přitom není těžké. Postačí mozek dobře vyživovat a pravidelně využívat jeho kapacitu.

Obě tyto činnosti v sobě perfektně kombinuje hraní geolokačních logických her na čerstvém vzduchu.

Chcete zdravý mozek? Používejte ho!

Dospělý člověk většinou nevyužívá všechny části mozku stejně často ani stejně intenzivně.

Vykonává-li navíc po většinu dne pouze snadné nebo rutinní úkoly, jeho mozek brzy zleniví a přestane pracovat naplno.

Využívání celé mozkové kapacity přitom vede k lepším intelektuálním výkonům a je i dobrou investicí do budoucna.

Aktivní zapojování všech částí mozku totiž snižuje riziko mentálních onemocnění, jako je zapomnětlivost, demence nebo Alzheimerova choroba, které se často projevují ve stáří.

Činnosti stimulující intelektuální aktivitu navíc vedou k vytváření nových spojení mezi mozkovými buňkami.

Čím více takových aktivních nervových drah se v mozku nachází, tím větší je šance, že mozek bude výkonný i v případě, že se některé z nich poškodí.

Kromě zdravotního hlediska však existují i další důvody, proč se vyplatí využívat mentální kapacitu naplno.

Setkává-li se mozek s novými výzvami, vede to ke zlepšení paměti a schopnosti se soustředit, což se výrazně odráží i na produktivitě práce.

Častý mentální trénink navíc prokazatelně zvyšuje flexibilitu, kreativitu i IQ a tím také schopnost řešit problémy.

Po čem mozek touží?

Jak tedy docílit využívání co největší kapacity mozku? Stačí mu poskytovat dostatek nových podnětů a úkolů, kterými se může zabývat.

Různorodosti mentální stimulace lze dosáhnout například častým společenským kontaktem se zajímavými lidmi, cestováním na neznámá místa, získáváním nových vědomostí, hraním logických her a také řešením rébusů či jiných neobvyklých úkolů, se kterými se mozek v běžném každodenním životě nesetkává.

Potrava pro mozek

Stejně jako každý jiný orgán v těle, i mozek potřebuje pro svoji správnou funkci živiny získané z potravy. Stejně důležité je však i jeho správné prokrvení, které mu zajistí dostatečný přísun kyslíku.

Toho lze nejlépe dosáhnout pravidelnou mírně intenzivní aerobní aktivitou posilující krevní oběh, jakou je například rychlá chůze či běh.

Geolokační hry jako společenská interakce

Geolokační hry jako Treasure Hunt, Challenge Tour nebo Mystery Trail kombinují řešení logických úloh se zábavnou společenskou interakcí a aktivním pohybem na nových zajímavých místech.

Jsou proto ideální zábavou podporující mozkovou aktivitu a zachování bdělého myšlení do vysokého věku.