6 zajímavostí Karlových Varů

6 zajímavostí Karlových Varů

Krajské město Karlovy Vary v západních Čechách je proslaveno Mezinárodním filmovým festivalem (MFF KV) a svými ozdravnými vřídly s řadou lázeňských zařízení.

Právě za odpočinkem i dobrým pivem sem často jezdí ruští turisté, což jim umožňují levné charterové lety mezi Moskvou a Karlovými Vary.

Autor

V roce 2013 jich tu bylo zaznamenáno na 80 000. Od té doby ale dochází k pomalému odlivu Rusů. K nelibosti místních podnikatelů ruské návštěvníky začínají nahrazovat Němci a Češi, kteří tady utratí méně peněz než Rusové.

Ať už je důvod k odlivu ruských turistů jakýchkoli, město Karlovy Vary má mnohem více pamětihodností než výše zmiňovaný festival a teplá vřídla. Pojďme se podívat na 6 zajímavostí, kvůli kterým stojí za to navštívit toto krajské město.

1) Becherovka

Karlovy Vary jsou rodištěm bylinného likéru Becherovka. V roce 1807 ji ve své lékárně začal vyrábět Josef Becher. Následně ji prodával v lékovkách jako žaludeční kapky. Tehdejší název zněl Carlsbader English Bitter.

Český název Becherovka nese nápoj od vzniku Československa v roce 1918. Složení likéru je předáváno z otce na syna jako rodinné tajemství. Aktuálně znají recept pouze dva lidé. Kam na Becherovku? Prakticky do libovolné hospody, baru či restaurace v Karlových Varech.

Nejoblíbenějším míchaným nápojem z Becherovky je tzv. Beton, kdy se k likéru přidává tonik.

2) Pět městských kolonád

Návštěvníci města se mohou procházet na 5 různých kolonádách, které zastřešují tamní léčivá vřídla. Nejstarší z nich je litinová Sadová kolonáda z roku 1881.

Za nejznámější pak bývá označována kamenná Mlýnská kolonáda rovněž z roku 1881. Naopak nejznámější karlovarský pramen se nachází v útrobách Vřídelní kolonády.

Navštívit můžete také dřevěnou Tržní kolonádu z roku 1883 a poměrně novou Zámeckou kolonádu z roku 1912.

3) Vyhlídky na město

Karlovy Vary obklopují lázeňské lesy, ve kterých se nalézá hned několik vyhlídek a rozhleden, odkud si prohlédnete město ze shora.

Nejnavštěvovanější rozhlednou je Diana, neboť se k ní dá vyjet lanovkou od Grandhotelu Pupp. Po značených cestách (v lesích jich je na 130 km) se dostane k vyhlídkám Jelení skok či Vyhlídce Karla IV.

4) Japonská zahrada

V přírodě ještě chvíli zůstaneme. Tato zenová zahrada se nachází na jižním okraji města poblíž Parkhotelu Richmond. Jedná se o poměrně nově vybudovanou kamennou stavbu z roku 1998.

Zahradu navrhl významný japonský architekt Kanji Nomura, odtud její název. Zahrada symbolizuje sblížení japonské a evropské kultury a slouží pro meditaci uprostřed jinak rušného města.

5) Dostihy

Ve městě najdete i sportovní vyžití. Kromě řada tenisových kurtů (2 vnitřních a 14 venkovních dvorců) se v Karlových Varech nacházejí známé dostihy.

První závody, které pro město vždy znamenaly společenskou událost, se konaly již před 1. světovou válkou. Součástí závodiště je rovněž golfový areál.

6) Filmový festival

MFF KV je jednoznačně největším filmovým festivalem v ČR a patří mezi jeden z nejstarších ve světě. První ročník proběhl již roku 1946. Tradičně se koná začátkem července a promítne se během jeho konání na 180 celovečerních filmů.

Za zábavou do Karlových Varů

Krajské město v západních Čechách nabízí svým návštěvníkům různorodé aktivity, od sportovních přes lázeňské až po ty filmové. My vám kromě samotné návštěvy města nabízíme nezapomenutelný firemní teambuilding v podobě geolokačních her.

Kategorie