Budapešť

Budapešť

Je devátým největším městem Evropské unie. Na jeho rozloze o velikosti 525 kilometrů čtverečních, žije více jak 1,8 miliónů obyvatel. Každoročně do něj zavítá přes šest miliónů turistů, přestože v dnešní podobě vzniklo teprve v 19. století.

Víte, o jakém městu je řeč? Maďarská Budapešť.

Pohled do historie

Budapešť leží v oblasti s vysokým výskytem termálních pramenů. Místo bylo z toho důvodu osídleno už prvním století před Kristem kmenem Keltů.

Blahodárné účinky zdejších pramenů ocenili i Římané, kteří zde v roce 89 našeho letopočtu vybudovali vojenskou základnu. Základna dostala příhodné jméno – Aquincum.

Místo se postupně rozvíjelo, až zde žilo neuvěřitelných dvacet tisíc obyvatel. Aby se dostali obyvatelé Aquincumia na protilehlý břeh do osady Contra Aquincum, postavili dřevěný most přes Dunaj.

Maďaři jako národ obsadili zdejší oblast až v desátém století našeho letopočtu. Pod vedením knížete Arpáda začala celá krajina vzkvétat a dařilo se oběma městům – Budínu i vedlejší Pešti.

Budapešť, jak ji známe dnes, vznikla až v roce 1873, když se sloučila tři samostatná města: již zmiňovaný Budín, Pešť a Starý Budín. Odtud má pak Budapešť své jméno.

Co rozhodně vidět

Vydáte-li se do moderní Budapešti dnes, čekají na vás desítky historických památek i netradiční zážitky. Mezi ty nejoblíbenější samozřejmě patří již zmiňované termální lázně nebo maďarská kuchyně a její čabajky s bílým vínem.

My jsme pro vás ale připravili ochutnávku něčeho, co by se dalo snadno přehlédnout, a přece to v Budapešti za návštěvu stojí.

ZOO Budapešť

Naším prvním tipem je budapešťská zoologická zahrada. Otevřena byla už v roce 1866 a patří mezi jedny z nejstarších zoologických zahrad na světě. Čeká na vás téměř 11 hektarů plochy naplněné živočichy z celého světa.

Miniversum

Jste-li milovníky železničních modelů a historických budov, rozhodně si nenechte ujít návštěvu interaktivní výstavy s modely vlaků a památek z Maďarska, Německa i Rakouska. Tento zážitek doslova vyrazí dech vám i vašim dětem.

Městský park Városliget

Naším posledním tipem je velký budapešťský park Városliget. V nedávné době v něm byly otevřeny dvě výjimečné budovy.

Tou první je Muzeum etnografie a druhou pak Dům maďarské hudby. První zmiňovaná budova má tvar kolébky, a protože je zčásti zapuštěná do země, můžete po její střeše pohodlně vyjít až na samý vrchol muzea.

Maďarský parlament

Věděli jste, že budova maďarského parlamentu je o jeden metr kratší než Titanic? Kromě toho, že jde o třetí největší administrativní budovu světa, je budova parlamentu považována za nejlepší památku světa.