GPS navigace, nebo chytrý telefon: Souboj kdo s koho

GPS navigace, nebo chytrý telefon: Souboj kdo s koho

Je to odhadem 15 let dozadu, kdy jsme jako celá rodina chodili po kopcích a dohadovali se, kdo zrovna ponese GPS navigaci. Bytelný kvádr cca 15 x 5 x 3 cm byl pro nás sourozence něčím neznámým.

Každý chtěl vidět, v jaké nadmořské výšce se nacházíme, kolik jsme ušlapali a kolik nám ještě zbývá do cíle.

Autor

V hustém lese jsme se vztekali, že je blokovaný výhled na oblohu a naše zařízení není schopné zachytit signál alespoň ze 3 satelitních družic. GPS navigace se na chvíli odmlčela. 

Dneska už se na túrách nehádáme. GPS navigace pro svou robustnost zůstala v šuplíku a všichni sourozenci máme chytré telefony s nějakou aplikací pro zobrazení naší trasy.

Odzvonilo tedy starým “dobrým” GPS? Nebo mohou nastat situace, kdy dáme přednost GPS navigaci před mobilem?

Studený start hovoří pro chytré telefony

Přesnost obou zařízení je podle testů srovnatelná, což je dáno podobným zpracováním zachycených signálů. V rámci mobilních telefonů ale mohou být odchylky, záleží na zakoupeném modelu.

Pokud GPS zařízení umí využít signálů ze systému GPS i Glonass, pak dává na výstupu o něco přesnější výsledky. Ale pořád se pohybujeme v řádu jednotek metrů, pro pěší turistiku jde tedy o zanedbatelný rozdíl.

Další srovnatelnou funkcionalitou obou zařízení je tzv. navigace offline. Gépeeska funguje offline nepřetržitě, pokud jste si zavčas nahráli mapu či připravili trasu s body zájmu. Ani telefon nemá problém s offline navigací, pokud má dostupná potřebná data (mapu, trasové body). Ty si stačí předem nahrát.

Kde naopak je rozdíl mezi GPS a telefonem, tak to v případě zapnutí zařízení po delší době, tzv. při studeném startu. Nejprve dochází k určení lokace, kde se zařízení nachází.

Tady vyhrávají chytré telefony, neboť ty získávají data z asistenčního centra svého (nebo i cizího) mobilního operátora. Této službě se zkráceně říká A-GPS (z angl. Assisted GPS) a dokáže zkrátit čas lokalizace mobilu o desítky vteřin.

Oproti tomu klasická GPS potřebuje k určení své lokalizace aktuální informace ze satelitů. Data z družic mají omezenou platnost a musí se každých pár dnů obnovit. Proto studený start nedělá GPS dobře.

S GPS navigací do náročného terénu

V autě si bohatě vystačíte s chytrým telefonem a staženými mapami místa, které projíždíte. Jestliže se chystáte do náročnějšího terénu, přibalte si raději GPS navigaci, která je pro outdoor aktivity lepší.

Chlad a zima sice nedělá dobře ani jednomu ze zařízení, nicméně GPS můžete ovládat nadále v rukavicích. Zoomovat mapu jde bočními tlačítky.

Naopak u mobilního telefonu budete potřebovat speciální rukavice, abys displej reagoval na váš dotek. Avšak extrémní mrazy “zmrazí” rovněž gépeesku. Displeje z tekutých krystalů totiž hůře zobrazují výsledek.

Také s dobíjením mobilu to budete mít v terénu obtížnější. Běžný chytrý telefon vydrží v provozu cca 24 hodin. Tužkovou baterkou ho nedobijete, maximálně powerbankou. A i ta má pouze několik cyklů dobíjení.

Naopak GPS navigace vydrží funkční výrazně déle. Poté vyměníte náhradní baterky a jdete dál. Výrobci říkají, že navigace vydrží až 5x déle než klasický mobil.

Outdoorová GPS si vystačí se sledováním satelitů, jde stáhnout podsvícení displeje a tím se ušetří další energie z baterií. Pro dlouhé přechody a treky je tak lepší klasická GPS.

Vítězem mezi GPS zařízeními je remíza

Váháte-li, zda vyrazit do terénu s mobilem nebo GPS navigací, pak věřte, že ve většině situací je to jedno. Zařízení jsou v běžných podmínkách srovnatelná.

Pokud se ale chystáte do náročného vysokohorského či mrazivého terénu, pak zvažte GPS navigaci. Na našich outdoor teambuildingových hrách si vystačíte s chytrým telefonem. Pojďte si vyzkoušet, že se neztratíte!

Kategorie