Kraj vína na kole

Kraj vína na kole

Cyklistika je u nás stále populárnější sport a nadšení "kolaři" rádi spojují sportovní výkon s poznáváním naší země, jejích přírodních krás i historie.

Specifickým typem cyklovýletů se v posledních letech stalo obrážení vinařských cyklostezek, které vedou mezi vinicemi a poskytují dost možností k zastavení a degustaci.

A kam jinam se vydat za vínem i historií než na Jižní Moravu?

Moravské vinařské stezky

Stále víc nadšenců objevuje na Jižní Moravě vinařské stezky. Je jich celkem deset a tvoří dobrých dvanáct set kilometrů. Kromě sportovního vyžití a degustací moravských vín umožňují cyklostezky i poznání regionu se všemi jeho památkami, zajímavostmi a krásnou přírodou.

Moravské vinařské stezky jsou natolik různorodé, že si mezi nimi vhodnou trasu vybere jak trénovaný cyklista, tak výletník, který si chce jen užít příjemný den na kole.

Znojemská vinařská stezka, nejdelší ze všech, se táhne 189 km; nejkratší – Bzenecká – má jen kolem 30 km a i díky lehčímu profilu ji zvládne absolvovat opravdu každý.

Mikulovská vinařská stezka

Jednou z nejoblíbenějších Moravských vinařských stezek je ta Mikulovská.

Na trase dlouhé zhruba osmdesát kilometrů, která probíhá kolem hranic Mikulovské vinařské podoblasti, je zajímavá především možnost obhlédnout řadu památek, které tuto oblast proslavily: ať už je samotný Mikulov, zámek Lednice, Dolní Věstonice proslavené nalezišti pravěkých artefaktů, a samozřejmě Pavlov naprosto neodmyslitelně spojený s moravským vinařstvím.

Mikulovská vinařská stezka je oblíbená i díky nenáročnému profilu, jenž bude vyhovovat i cyklistům, kteří nemají příliš natrénováno. Trasa je koncipována jako okruh, takže nabízí výhodu začít a skončit výlet v témže místě.

Co se týče vinařské turistiky, kromě zmíněného Pavlova stojí za zastávku i degustační expozice Salonu vín ČR ve Valticích, která je v sezóně otevřena denně. Na této trase zaměřte svou pozornost třeba na Ryzlink vlašský.

Naučná stezka Bitva u Slavkova

Kdo na víno moc není, může se do Jihomoravského kraje vydat na kole poznávat naši historii. Slavkov proslul bitvou tří císařů, která zde proběhla v roce 1805.

Dnes si může nadšený cyklista projet okolí velkého bojiště na kole – naučná stezka nabízí 29 zastavení s informačními a mapovými panely, které dohromady skládají obrázek toho, co se vlastně 2. prosince na Moravě stalo a jak bojiště vypadalo.

Trasu je možné upravit podle potřeb výletníků, takže některý z kratších okruhů se dá zvládnout i s dětmi. Celková délka cyklostezky je kolem 35 km a profil trasy je středně těžký.

Nasedněte na kolo a poznávejte Jižní Moravu

Způsobů, jak poznávat Jižní Moravu je spousta, ale pohled ze sedla kola je jak známo jeden z nejlepších.

Na kole můžete projet celé lány úrodné moravské země a poznat tak všech její krásy, dozvědět se vše o dávné minulosti i ochutnat ta nejlepší moravská vína.