Za vínem a zážitky

Za vínem a zážitky

Víno v našem století už není pouhým nápojem. Z vinobraní se staly vyhledávané zážitky, ze sklepů hojně navštěvované turistické cíle.

Vinařské oblasti se adaptovaly na příliv návštěvníků a každoročně chystají stovky akcí, na kterých si mohou milovníci vína vychutnat pár skleniček s přáteli, něco se o víně dozvědět nebo si užít romantickou atmosféru českých a moravských vinohradů a přilehlých sklípků.

Dny otevřených sklepů

Tradiční a oblíbený vinný košt ve sklepích se postupně vyvinul v populární Dny otevřených sklepů – několikadenní, obvykle víkendové akce se staly fenoménem posledních let.

Snad každé významnější sklepy pořádají pro své návštěvníky jarní, letní nebo podzimní Dny otevřených sklepů, během nichž se (obvykle) dopředu zaregistrovaní zájemci mohou zúčastnit koštování lokálních vín i doprovodných akcí.

Festival otevřených sklepů

Na této praxi pak staví i Festival otevřených sklepů, který se přesouvá z jednoho tradičního vinařského regionu do druhého a pokaždé tak návštěvníkům přinese nové chutě a originální zážitky.

Poslední z Festivalů se konal v mikroregionu Modré Hory, ten další na jaře 2020 se bude soustředit do centra kyjovské oblasti.

Festivalu se obvykle účastní kolem třiceti vinařů v několika obcích daného regionu a k dispozici bývá kolem tří set vzorků vín.

Pohodlí účastníků zajišťuje třeba autobusové doprava mezi danými obcemi nebo vlastní sklenička a mapka, rozdávané na začátku akce.

Valtické Podzemí

Valtické Podzemí rozhodně stojí za návštěvu nejen kvůli tomu, že je unikátním propletencem vinných sklepů vybudovaných v dávných časech, ale i kvůli mnoha akcím, které se zde pořádají.

Na své si tu přijde každý – pro milovníky hudebních večerů jsou zde připravena večerní posezení při cimbálové, jazzové nebo country hudbě, na podzim se dočkají své kratochvíle fanoušci burčáku a fajnšmekři jistě zavítají na neodmyslitelné Svatomartinské slavnosti spojené s husími hody.

Valtické Podzemí chystá v sezóně nějakou zajímavou akci téměř každý víkend a zdejší program jednoznačně stojí za prozkoumání.

Noční Znojmo s příchutí vína

Speciální noční prohlídky města Znojma spojené s degustací vín z místních vinařství, zavedou účastníky na nejzajímavější místa ve města i na nejkrásnější vyhlídky.

Noční romantické Znojmo se koná několikrát do sezóny a slibuje skvělou zábavu, vynikající vína i služby zkušeného průvodce, který prohlídku vede.

Noční Znojmo se tak pro účastníky na chvíli stane tajemným místem plným romantických zákoutí a vyhlídek jako stvořených pro sklenku dobrého vína.

Degustace jako zážitek

Za vínem už se dávno nevyráží jen na vinobraní nebo na svatého Martina.

Vinařství pořádají pro milovníky vína akce po celý rok a snaží se přilákat pozornost nejen kvalitními víny, ale i originálním pojetím koštu nebo zajímavým doprovodným programem.

Z degustace se tak může snadno stát kromě chuťového požitku i nezapomenutelný zážitek