Nemrtví v hlavní roli

Nemrtví v hlavní roli

Filmy s tematikou oživlých mrtvých a postapokalyptických zombies bývají často považovány za trochu pokleslý žánr.

Přesto se i mezi nimi dají najít snímky, které se díky originálnímu pojetí a řemeslnému zpracování staly kultovními a dnes patří do kánonu každého nadšeného filmového fanouška.

Pojďme se na některé z nich podívat.

Počátky žánru a vznik klasiky

V roce 1968 vstoupil do amerických kin hororový snímek Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead) a stal se předobrazem moderních zombie filmů.

Černobílý film sledující osudy skupiny lidí, která se skrývá před oživlými mrtvými na farmě na americkém venkově, ve své době šokoval explicitním zobrazení násilí, současného diváka zaujme především pečlivě zbudovanou hororovou atmosférou.

Noc oživlých mrtvol se stala klasikou mimo jiné i proto, že není jen tupým krvavým hororem, ale mezi řádky reflektuje témata neklidné americké společnosti konce šedesátých let a také sleduje změnu myšlení a chování lidí v krizi.

Zombie tvorba po roce 2000

Apokalyptická sci-fi Dannyho Boylea 28 dní poté (28 Days Later) navazuje základní myšlenkou právě na Noc oživlých mrtvol – co se stane s lidskostí člověka tváří v tvář katastrofě a smrtelnému nebezpečí?

Hlavní hrdina se probudí v Londýně, kde nezůstali téměř žádní živí lidí. Spolu s několika málo dalšími přeživšími katastrofy způsobené aktivisty, kteří mezi lidi vypustili infikované opice, se pokouší zachránit si život a najít bezpečné místo.

Je však možné, že přeživší lidé budou pro ostatní možná větší riziko než celá armáda zombies.

O pět let později, v roce 2007, vznikl další film, odehrávají se ve vylidněném městě, tentokrát v New Yorku: Já, legenda (I Am Legend).

Režisér Francis Lawrence přivedl na plátno hrdinu, imunního vůči nebezpečné infekci který se pokouší v troskách velkoměsta přežít mezi krvelačnými zombíky, nají další přeživší a vyvinout lék proti pandemii.

Když se však zombie virem nakazí i psí společnice hlavního hrdiny, je to zásah do srdce jeho samotného, ale i filmového diváka.

Zombie komedie

Jak se témata filmů o živých mrtvých vyčerpávala a ze zobrazení těchto bytostí se stávalo klišé, začaly se objevovat zombie komedie.

Jednou z nejznámějších je Zombieland režiséra Rubena Fleischera z roku 2009.

Černá komedie odehrávající se v apokalyptickém světě plném zombies, v níž příběh svede dohromady nesourodou čtveřici lidí, kteří se mimo jiné snaží dosáhnout vlastních cílů jako například získat čokoládovou tyčinku, se stala mezi diváky velice oblíbenou především díky neotřelému utahování si z pravidel žánru.
 

Budoucnost se zombie filmy

Filmy s oživlými mrtvolami byly nejprve spojovány s hororem, později se sci-fi nebo dystopiemi a když se žánr částečně vyčerpal, začaly se točit černé komedie a parodie.

Filmy s touto tématikou jsou však mezi určitou skupinou filmových fanoušků stále oblíbené a rozhodně není vyloučeno, že si dokážou najít nová témata a v budoucnu vzniknou další zombie snímky, které se stanou kultovními.

Kategorie