Ostrava – výjimečné město plné překvapení

Ostrava – výjimečné město plné překvapení

Rozkládá se na více jak 200 kilometrech čtverečních. Má 23 městských obvodů, ve kterých žije téměř 300 tisíc obyvatel. Ze dvou stran ji obklopují nádherné hory – Beskydy z jihu a Jeseníky za západu. 

Město plné překvapení 

Ostrava je město plné kontrastů, překvapení a nekonečného humoru. Výjimečné město v srdci Moravskoslezského kraje je doslova oázou jedinečnosti.

Ať už jde o nevšední památky a zajímavé lidi, kteří zde žijí. V čem je Ostrava nejvíce výjimečná? Minimálně v následujících třech oblastech. 

Jedinečný dialekt

Začněme tím nejvýraznějším znakem Ostravy - jejím neodolatelným dialektem. Jestliže se ocitnete v Ostravě, určitě neunikne vaší pozornosti místní hovor, který je jedinečný svým smyslem pro humor, a především výrazným přízvukem.

Tak schválně, vyzkoušejte si, jak dobře ostravské nářečí znáte. Poznáte, co znamenají následující výrazy?

  • bo (protože),

  • kaj (kde, kam),

  • Antek (Polák),

  • bagr (lžíce),

  • baňa (facka),

  • bazmek (věc nebo muž na nic),

  • bulat se (chodit za školu nebo nechodit do práce),

  • Cyp (Pražák),

  • cukle (domácí obuv nebo pantofle).

Přátelští lidé

O Ostravácích se říká, že mají srdce na pravém místě. Jejich výjimečný smysl pro humor a schopnost nebrat věci příliš vážně vytváří nezapomenutelnou atmosféru Ostravy. 

Právě historie Ostravy naučila lidi prát se s životem. V Ostravě byl dříve téměř každý chlap horníkem. Každý den fáral do podzemí a doslova nasazoval život, aby si mohl zbytek republiky zatopit uhlím.

Jenže ty nejčernější vtipy o hornictví vznikly právě v Ostravě. Ostraváci se zkrátka umí zasmát sami sobě.

Netradiční architektura

Ostrava je svědectvím proměny průmyslového gigantu na moderní a živoucí město. Bývalé uhelné doly se proměnily v kulturní centra.

Za zmínku stojí například Dolní oblast Vítkovice, která je plná pravidelných inovativních projektů, koncertů a festivalů. Unikátní spojení minulosti s budoucností dělá z Ostravy kouzelné a nezapomenutelné město.

Ostrava vás nenaláká na překrásné parky a desítky historických budov různých stylů. Ostrava je typická především industriální architekturou. A právě proto jí milují tisíce jejích každoročních návštěvníků.

Pro hudbu stvořená

Věděli jste, že právě v Ostravě se koná největší hudební festival v České republice? Jmenuje se Colours of Ostrava a pravidelně láká hudební umělce z celého světa. 

Ostravu si také můžete užít během firemní akce s teambuildingovým programem Treasure Hunt Ostrava.

Kategorie