Smrtelné zlo: Probuzení

Smrtelné zlo: Probuzení

Dobrých hororů je dnes pomálu. Evidentně chybí nejen schopní režiséři, ale hlavně náměty. Není tudíž divu, že se jednou za čas hlavouni velkých hollywoodských studií mrknou do svého archivu, kde hledají kdysi úspěšné látky. Takto vznikají nesmyslná pokračování a remaky. Toto „štěstí“ měla nedávno také značka Evil Dead. 

Remake nebyl sice žádnou katastrofou, avšak do kvalit originálu měl film dost daleko. Tento snímek však zřejmě vydělal dostatečné množství dolarů na to, aby se vyplatilo natočit jeho velmi volné pokračování.

Z chaty do činžáku

Smrtelné zlo: Probuzení na minulý počin přímo nenavazuje. S předchozím dílem má tento film společnou pouze základní premisu a Necronomicon. Ten obsahuje texty, které mohou probudit k životu velmi ošklivé věci.

Původní filmy i stejnojmenný seriál se mohou pyšnit jedinečnou hororovou atmosférou s lehkou příměsí komedie. Novodobé remaky v tomto nastoleném trendu ale nepokračují. Zůstává tudíž jen název a spousta krve.

Již prvních pár minut snímku dává divákům na vědomí, že tohle film o lásce nebude. Hrátky na molu a skalpování kamarádky jsou však pouhým lehkým předkrmem před hlavním chodem.

Na rozdíl od předchozích filmů se tento díl neodehrává na zlověstně vypadající chatě, ale v pomalu se rozpadajícím činžáku. Zvolená lokace je první výraznější kaňkou tohoto snímku. Dřevěné stavení obklopené neprostupnými lesy je přeci jen mnohem děsivější.

Je to docela maso

Příběh začíná setkáním dvou sester po letech odcizení. Důvodem jejich znovushledání je těhotenství mladší Beth, která se celou první třetinu filmu snaží svěřit se se svým trápením starší Ellie. Tato část snímku se dost táhne a je celkem nezáživná.

Když už začne být interakce mezi jednotlivými členy rodiny nesnesitelná, přijde zemětřesení, které společně s Necronomiconem vydá světu i zvukový záznam z vyvolávání démona. 

Ten samozřejmě nejstarší potomek Ellie ihned po objevení pustí na plné koule, díky čemuž velmi brzy začne pořádný masakr. Jednotliví rodinní příslušníci i mnozí další obyvatelé domu totiž začnou trpět neovladatelnou chutí po krvi a čerstvém mase. 

Proměněnci zde vypadají skutečně velmi dobře, dvojnásob to pak platí pro starší sestru hlavní hrdinky. Právě díky ní je možné o tomto filmu mluvit jako o kvalitním díle a ne pouze jako o další nastavované kaši. 

Naštěstí tahle strašidelná paní až do konce filmu prakticky nesleze ze záběru, takže se má divák skutečně na co těšit.

Novodobý remake

Smrtelné zlo: Probuzení není žádný zázrak a originálním snímkům se nemůže po stránce atmosféry rovnat. Změna prostředí ovšem není hlavním důvodem. Ani novodobý remake, jenž se odehrával v prakticky stejné chatce, nebyl v tomto ohledu žádné velké terno.

Jediné, čím tudíž může tato nová iterace klasiky u diváků bodovat, je brutalita a jedna parádní démonka. A to kupodivu mnoha lidem stačí.