Karlovy Vary a jejich 2 nej

Karlovy Vary a jejich 2 nej

Největší, a podle mnohých i nejkrásnější lázeňské město České republiky. Přestože zde žije jen necelých padesát tisíc obyvatel, navštíví je každý rok více jak 280 tisíc tuzemských i zahraničních turistů. 

Historie města

Pátrání po historii Karlových varů vás zavede k samotné postavě českého a římského krále Karla IV. Doktor Fabian Summer napsal v roce 1571 pověst, ve které popisuje okolnosti založení města.

Pověst říká, že lovecký pes pronásledoval jelena nebo kamzíka, který se odvážně rozhodl pro skok z vysoké skály. Na místě dopadu byl objeven horký pramen, což okamžitě zaujalo i samotného Karla IV.

On sám pramen opakovaně využíval jako součást léčebné kúry. Karel IV. nakonec udělil Karlovým Varům privilegia královského města. To se stalo v roce 1370.

Co patří mezi největší a nejzajímavější NEJ Karlových Varů, na které se můžete podívat i v současnosti? Připravili jsme pro vás krátký přehled o některých z nich.

1. NEJ - Město teplých pramenů

Na území Karlových Varů natrefíte na více jak 80 samostatných teplých pramenů. Jen 13 z nich je ale určeno k pití a zpřístupněno návštěvníkům města. Jaké jsou nejznámější?

Nejteplejší pramen

Nejteplejším pramenem Karlových Varů je takzvané Vřídlo. Dosahuje teploty 73,4 stupňů Celsia a vyvěrá z hloubky tří kilometrů. Tlak vodu vystřeluje do výšky 12 metrů.

Nejoblíbenější pramen

Nejoblíbenějším pramenem, který místní nazývají „třináctým“, je Becherův pramen. Už více jak 200 let je oblíbeným cílem pro návštěvníky města. Na dnešní třídě T. G. Masaryka najdete zajímavé muzeum o historii značky Becher.

2. NEJ – Město porcelánu a skla

Karlovy Vary jsou rovněž spojeny s dvěma světoznámými značkami porcelánu a skla. Jde o továrny značky Thun a Moser. Sklárna Moser nese jméno po svém zakladateli Ludwigovi Löwim Moserovi, a zaměřovala se na výrobu českého křišťálového skla.

Značka Thun pak představuje tradiční výrobu porcelánu, která na Karlovarsku existuje už od roku 1794. 

Lázeňský trojúhelník

Věděli jste, že Karlovy vary spolu s Mariánskými a Františkovými lázněmi patří do takzvaného lázeňského trojúhelníku?

Všechna města se stala v roce 2021 součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Kategorie