Ostrava - odvážné architektonické počiny

Ostrava - odvážné architektonické počiny

Tuzemská města v posledních letech otevírají dveře pro realizaci moderních a často i odvážných architektonických počinů. Jedním z takových měst je i Ostrava. Právě tady najdete několik výjimečných staveb, které zaručeně patří do 21. století.

Připravili jsme pro vás stručný přehled toho nejzajímavějšího.

Aula v bývalém plynojemu

Jednou z povedených moderních staveb na území Ostravy je vestavba multifunkční haly do původního plynojemu.

Odvážná a vydařená myšlenka byla realizována architektem Josefem Pleskotem v ostravských Dolních Vítkovicích, které se dlouhodobě proměňují z průmyslové oblasti na oblast víceúčelového centra.

Původní plynový válec o průměru sedmdesát metrů byl ve své hodní části zvednut o patnáct metrů, aby se na jeho střed umístil světlík válcového průměru. Vestavba získala řadu ocenění.

Organica

Nejčerstvějším plodem ostravské moderní architektury je víceúčelová administrativní budova s názvem Organica, jejíž dokončení proběhne do konce roku 2023.

Součástí stavby není jen šest pater s více jak 25 tisíci metry čtverečními kancelářských prostor, ale i těsně sousedící park s vlastním mobiliářem a dokonale promyšleným osvětlením.

Kampus Ostravské univerzity

Na Černé louce u břehů řeky Ostravice byla dokončena unikátní stavba za více jak miliardu korun.

Objekt se dvěma novými univerzitními budovami a kvalitním zázemím pro sport i umění významně změnil oblast ostravské Černé louky.

Galerie Plato

Nedaleko již zmiňovaného kampusu Ostravské univerzity se nachází i budova bývalých jatek.

V září roku 2023 se do této nově zrekonstruované budovy podle polského architekta Roberta Konieczného nastěhovala galerie Plato.

Ostravica – Textilia

Dalším unikátním projektem přeměny historické památky na moderní stavbu je budova někdejšího domu módy otevřeného v roce 1930.

Ve své době se jednalo o jednu z nejluxusnějších staveb v celém Československu.

Objekt, který je dnes v soukromých rukách, je rekonstruován podle návrhu známé berlínské extravagantní architektky Marie Frommer. 

Ostrava se rozvíjí dál

Z hlediska moderní architektury se Ostrava rozhodně bude vyvíjet dál. Věděli jste, že tu například vznikají nové stavby a studie objektů, jako jsou nová budova Ekonomické fakulty VŠB-TUO, budova nového parkování u ZOO nebo bytový komplex Nové Lauby?

Ostrava je pro pořádání firemní únikové hry naprosto ideálním místem. Ostrava se totiž stále vyvíjí směrem kupředu.