Do Olomouce za syrečky i pivem

Do Olomouce za syrečky i pivem

Olomouc láká turisty především svým krásným historickým jádrem nebo pověstí studentského města.

Existuje však řada dalších důvodů, proč se do města na Hané vydat: třeba nabídka místních specialit.

Tvarůžkové šílenství

Když se řekne tvarůžky nebo syrečky, jen málokdo si je nespojí s Olomoucí. Město je tuto tradici náležitě hrdé, a proto nabízí svým návštěvníkům každý rok v dubnu víkendový Tvarůžkový festival.

Kromě jarmarku, kde jsou tvarůžky samozřejmě na prodej, doprovází festival i bohatý program s hudbou a kulinářskými show.

Festival se však koná jen jednou do roka, zatímco Muzeum Olomouckých tvarůžků mohou milovníci této pochutiny navštívit celoročně – najdou ho jenom kousek od Olomouce v Lošticích, které jsou domovem syrečků již sto padesát let.

Tradice výroby tvarůžků na Hané však sahá mnohem dál – už v 15. století si na tomto zrajícím sýru pochutnávali zdejší venkované. Umístění zajímavé expozice přímo do Loštic sebou přináší výhodu možnosti navštívit podnikovou prodejnu nebo třeba (pro ty odvážné) ochutnat tvarůžkovou zmrzlinu.

Pivo od svatého Václava

Olomoucké speciality, to však nejsou jenom syrečky. Běžné návštěvníky i organizátory firemních akcí určitě přiláká Svatováclavský pivovar, který se příhodně nachází v samém centru Olomouce, takže jeho návštěvu je možné naplánovat spolu s prohlídkou historických zajímavostí.

Pivovar nabízí sedm druhů nepasterizovaných piv, která se vaří přímo před návštěvníky. Součástí pivovaru je i restaurace, kde se na jídelním lístku objevují mimo jiné (jak jinak) i tvarůžkové speciality – k dokonalému zážitku pak přispívá i propojení pivovaru s pivními lázněmi.

Gastroturistika v Olomouci

Ne každého by napadlo jet do Olomouce za gastroturistikou, tato oblast však nabízí řadu lokálních produktů, které nikde jinde nebudou chutnat tak jako na Hané.

Vydejte se tam na průzkum a nechte se překvapit neotřelou gastronomií.

Kategorie