Z centra města do přírody Mariánského údolí

Z centra města do přírody Mariánského údolí

Na samém okraji Brna se nachází údolí, při jehož procházení úplně zapomenete, že za zády máte celé velkoměsto.

V Mariánském údolí lze najít snad vše, co člověk potřebuje pro relaxaci v přírodě: vodní tok Říčku, tajemná i romantická stromová zákoutí i dobrodružně působící jeskyně.

Divoká příroda čeká za rohem, stačí se jen vydat na konec města.

Mariánské údolí v Brně

Oblíbené zalesněné údolí leží v městské části Brno-Líšeň, na periferii města. V padesátých a šedesátých letech minulého století zde bylo na Říčce vybudováno pět nádrží, z nichž asi nejznámější je U Muchovy boudy, u níž lze také navštívit stejnojmennou restauraci.

V Mariánském údolí může každý uniknout ruchu velkoměsta a užít si přírodních scenérií, a tak sem Brňané utíkají za pasivním i aktivním odpočinkem.

Díky tomu je Mariánské údolí plně přizpůsobené potřebám návštěvníků – dá se projet na kole, na bruslích i s kočárkem a vyhladovělý turista tu najde i dostatek možností k občerstvení.

Sídla pravěkých lidí

Mariánské údolí je však známé i pro skupinu jeskyní s doloženým pravěkým osídlením, které se tu nacházejí.

Každý, kdo četl Štorchovy Lovce mamutů, se při prohlídce jeskyně Pekárna jistě vrátí do dětství. Právě zde se totiž děj slavné dětské knihy odehrává.

Ve skutečnosti je však jeskyně proslavená především nálezy z doby lovců koní a sobů. Rytiny na koňských žebrech zobrazující výjevy z tehdejšího života, třeba souboj bizonů, mají parametry světově významných nálezů.

Pekárna je čtyřiašedesát metrů dlouhá, uzavřená závalem a dovnitř se vchází portálem vysokým zhruba šest metrů, díky kterému vládne v prostoru jeskyně dostatečné světlo.

Zatímco Pekárna je zvědavcům volně přístupná, Ochozskou jeskyni lze navštívit jen s průvodcem a pouze tehdy, když není zatopená dešťovou vodou.

Kromě těchto dvou lze navštívit i další jeskyně, třeba průchozí Švédův stůl nebo Netopýrku, v níž lze přidruženými chodbami sejít až k podzemnímu potůčku.

Přestože v jeskyních v Mariánském údolí došlo už k řadě archeologických průzkumů, stále si ponechávají některá tajemství.

Co se nachází za závalem v Pekárně? Kde je podzemní řečiště, jímž v Ochozské protéká další potok?

A tak je možné, že v budoucnu se o sídle pravěkých lidí dozvíme ještě mnohé zajímavosti.
 

Zalesněné údolí jen skok za městem

Mariánské údolí je kouzelné ve všech ročních obdobích. Zhruba dvouhodinová procházka podél vody poskytne kýženou úlevu od ruchu města, jeskyně s bohatou minulostí pak nabídnou prohlídku pro dobrodružné povahy.

Díky cyklostezce a řadě restaurací je tak Mariánské údolí skvělým místem pro trávení volného času.

Kategorie