Jakou legendu skrývá radnice v Telči?

Jakou legendu skrývá radnice v Telči?

Pětitisícové město nedaleko Jihlavy bylo podle legendy založeno již v roce 1099. Letos tak oslaví 920 let od svého údajného vzniku. Většina akcí a slavností se v Telči odehrává v jeho historickém centru – ve Vnitřním městě, které bylo roku 1992 zapsáno na seznam UNESCO.

Je to právě náměstí Zachariáše z Hradce z Vnitřního města, kam nejčastěji míří návštěvníci Telče.

Autor

Náměstí svým tvarem připomíná protažený trojúhelník, který je kolem dokola lemován historickými měšťanskými a církevními budovami. Za povšimnutí stojí taky tamní radnice.

V roce 1386 lehla popelem spolu se západní částí náměstí. Nebylo to poprvé, kdy byl osud této budově nepříznivě nakloněn.

Podruhé měla namále v období husitských bojů, neboť město bylo silně katolické a tudíž nepřítelem v očích husitů. Tenkrát to odnesli jen měšťanští páni, kteří byli bez milosti vyhozeni z oken. Údajně měla i samotná radnice vyletět do povětří díky nešikovnosti sluhy.

Alespoň tak praví legenda o radnici, která se traduje mezi místními dodnes.

Co se povídá o telčské radnici?

Páni z Hradce, kteří vládli Telči ve středověku, byli spřízněni s pány z rodu Rožmberků. Velké šarvátky, oslavy všeho možného i rytířské turnaje byly tehdy na denním pořádku.

Proto si páni z Hradce nemohli nechat ujít slávu na počest narození jejich příbuzného – Petra Voka, posledního Rožmberka.

Protože pouhé hodování jim přišlo na takovou událost málo, rozhodli se připravit podívanou pro blízké okolí. Po soumraku měly hostinu následovat dělové salvy, kejkle s ohněm a vše mělo vyvrcholit ohňostrojem. Aby všechno proběhlo, jak se patří, v radničních sklepích byl ukryt sud se střelným prachem pro noční rej.

Ohňostroj se nakonec konal, avšak kapku odlišný, než radní původně zamýšleli. Když se zešeřilo a na stolech došlo víno, vyslal purkmistr sluhu do sklepa pro další vinný soudek.

Nešťastný sluha si na cestu do radničního sklepení vzal louč. Soudek s vínem našel rychle. Avšak zatímco nabíral džbánek vína, odložil si louč na sousední sud.

Jaká náhoda, že zrovna vedlejší sud nebyl žádný jiný než onen se střelným prachem pro večerní ohňostroj. Co následovalo, na to místní nemohli dlouho zapomenout. Do vzduchu vyletěla celá radnice, radní i stoly plné jídla.

S novou radnicí pomohl až pan Zachariáš

Ať už je na této zábavné historce ždibek pravdy, nebo ne, ve městě se po husitských bojích skutečně nalézaly pouze ruiny radniční věže.

Novou budovu nechal vystavět až pan Zachariáš z Hradce v polovině 16. století. Toto historické období je zároveň dobou největšího rozmachu města Telče, než přišla švédská vojska během třicetileté války.

Zdaleka se nejedná o jedinou pověst města. Severně od Telče se rozkládá městečko Mrákotín. Půjdete-li z něho na jih směrem zpátky do Telče, po chvíli vám do cesty vstoupí Babí hora.

Název zalesněného vršku je opředen další z pověstí, která se mezi starousedlíky přenáší z generace na generaci. Ale o tom zase někdy jindy.

Za tajemstvím Telče díky týmové gelolokační hře

Chcete se podívat do míst, kde údajně nešikovný sluha nechal vyhodit telčskou radnici i s měšťany do povětří? Rádi se ztrácíte mezi domy i jejich legendami a zase znovu nalézáte?

Pak spolu s kolegy vyzkoušejte moderní geolokační hru Treasure Hunt Telč.