Pražský Hrad a jeho legendy

Pražský Hrad a jeho legendy

Pražský Hrad – prastarý symbol Českého království už celá staletí tvoří jednu z dominant siluety Prahy. Láká pohledy každého návštěvníka a svým starobylým kouzlem probouzí v lidech obrazotvornost.

Napříč staletími se o Pražském Hradu vyprávěly desítky legend – jsou to jen smyšlenky, nebo je na nich alespoň špetka pravdy?

Zvon Zikmund a strašné pohromy

Katedrála svatého Víta na Pražském hradě se pyšní největším zvonem v České republice. Pochází z konce 16. století a nese jméno Zikmund.

První legenda, která se k němu váže, vypráví o samotném zavěšení zvonu, jež bylo nesnadné: žádné lano nedokázalo unést jeho váhu. Nakonec se však Zikmunda přece jen podařilo umístit díky dceři císaře Ferdinanda I., která upletla provaz z vlastních vlasů.

V druhé pověsti se říká, že pokud srdce zvonu pukne, čeká České země nějaké neštěstí. Nejčastěji se jako příklad platnosti tohoto příběhu, uvádí katastrofální povodně v roce 2002, kterým právě puknutí Zikmundova srdce předcházelo.
Zvon Zikmund i šest jeho menších kolegů je možné si prohlédnout při výstupu na Velkou jižní věž katedrály. Výstup po 287 schodech bude odměněn nejen pohledem do svatovítské zvonice, ale i nádherným výhledem na celou Prahu.

Heydrich a korunovační klenoty

Jednou z nejznámějších legend dotýkajících se Pražského Hradu je ta o představiteli německé okupační moci Reinhardu Heydrichovi a jeho zneužití koruny českých králů.

Svatováclavskou korunu nechal za účelem své korunovace vyrobit Karel IV., spolu s ní tvoří korunovační klenoty ještě žezlo a jablko a další předměty, například plášť. Čtvrtá nejstarší královská koruna v Evropě je spolu s ostatními klenoty uložena v chrámu sv. Víta v Korunní komoře, k jejímž sedmi zámkům má klíče sedm představitelů státu. Korunovační klenoty bývají pro veřejnost vystavené jen výjimečně, naposled v roce 2013.

A známá legenda o říšském protektorovi? Říká se, že toho, kdo si korunu českých panovníků nasadí neoprávněně, stihne smrt. Legenda tvrdí, že Heydrich ve své nehorázné aroganci neposadil Svatováclavskou korunu jenom na svou hlavu, ale „korunoval“ i svého nejstaršího syna. Protektora zastihla smrt z rukou československých parašutistů rok a půl po jeho příchodu do země, jeho syna v roce 1943.

Ve skutečnosti neexistuje jediný důkaz, že by Heydrich skutečně měl českou korunu na hlavě, pravdou však je, že získal všech sedm klíčů od Korunní komory a využíval korunovační klenoty k demonstraci své moci v Protektorátu.

Brigita v bazilice sv. Jiří

Podivná kamenná socha může zaskočit návštěvníky baziliky sv. Jiří na Pražském Hradě. Odporně vyhlížející kostra, zahalená do pláště a s vyhřezlými vnitřnostmi odrazuje svými děsivým vzezřením každého zvědavce. Kde se tam tak strašlivá socha vzala?

Lidé si vypráví příběh o krásné Brigitě, do níž se zamiloval jakýsi italský sochař. Před svatbou musel odjet a když se vrátil do Prahy, namluvila mu hašteřivá sousedka, že mu byla Brigita nevěrná. Žárlivý Ital dívku v amoku zabil, její tělo našli lidé až po dlouhém čase, když už se rozkládalo. Předtím, než byl vrah oběšen, vyprosil si, aby mohl Brigitě vytesat sochu – zachytil ji však právě v v posmrtné podobě.

Ve skutečnosti socha zřejmě zpodobňuje Marnost, oblíbený námět renesančních umělců. Lidem se však hrůzostrašná socha spojila s Brigitiným příběhem a příběh o zavraždění nevinné dívky se na ni nabalil.

Bazilika sv. Jiří však především slouží jako místo posledního odpočinku přemyslovských knížat – mimo jiné i sv. Ludmily – a je jedním z nejstarších kostelů v Čechách, založená už v 10. století. I proto stojí za to ji vidět.

 

Legendami opředený Pražský Hrad

Pražský Hrad byl po staletí symbolem české slávy, umění a bohaté historie. Procházet se v jeho prostorách znamená narazit na každém kroku na nějaký známý příběh nebo legendu pocházející z hlubin věků.

Existuje jen málo míst s tak silnou atmosférou, jakou má Pražský Hrad. Neváhejte si ji vychutnat plnými doušky.

Kategorie