Mandalorian

Mandalorian

Když Disney koupil v roce 2012 Lucasfilm, dalo se očekávat, že myšák bude chtít svou nejnovější akvizici pořádně podojit. K tomuto účelu vytvořil nejen dosti bídnou novou trilogii Hvězdných válek, ale také začal koketovat s animovanými a později i hranými seriály. 

Těch je dnes už jako máku, a ne všechny se dají označit za povedené. Ovšem hned ten první, Mandalorian, byla trefou do černého, tedy alespoň první dvě série.

Začalo to už Impériem

Příběh Mandaloriana začal v podstatě už v roce 1980, kdy se do kin přiřítila pátá epizoda Hvězdných válek s podtitulem Impérium vrací úder. Právě zde měl premiéru Boba Fett – lovec odměn s docela cool brněním. 

I když byla jeho role malá a ve filmu měl sotva pár vět, fanoušci si tuto postavu oblíbili natolik, že s ní vyšla celá řada komiksů i knížek. Nakonec ho Lucas zařadil i do prequelové trilogie a do animované série Clone Wars. 

Je to Boba, není to Boba?

A právě hlavní aktér seriálu Mandalorian je v podstatě sofistikovanější kopií Boby. Taky loví lidi za peníze, chová se drsně a nosí fešáckou mandalorianskou zbroj. Na rozdíl od Boby je však hlavní postava seriálu skutečným Mandalorianem. 

Mandaloriani mají svébytnou kulturu, která je založena na válčení a všem, co s ním souvisí. Jsou to v podstatě takoví Klingoni světa Hvězdných válek. Jejich planeta však byla zpustošena Impériem a stala se prakticky neobyvatelnou. Proto jsou různé skupiny Mandalorianů rozesety po všech koutech galaxie. 

Vzhledem ke svým výjimečným bojovým schopnostem se obvykle živí jako žoldáci a nájemní lovci. A to je i případ Din Djarina. 

Lovec odměn se srdíčkem na pravém místě

Djarina hraje dnes již velmi oblíbený herec Pedro Pascal, kterého můžeme znát ze seriálových pecek, jako jsou Hra o trůny, Narcos nebo nejnověji Last of us. 

Vzhledem k tomu, že Mandalorian víceméně vůbec nesundává svou helmu, mohl by ho hrát v podstatě kdokoliv a vůbec bych se nedivil, kdyby tomu tak i při hercově velkém pracovním vytížení bylo. Pascal v podstatě mohl svou postavu později jen nadabovat.

Na tom ale nezáleží, jelikož Mando je docela sympaťák a je celkem jedno, kdo se zrovna nachází v jeho brnění.

Baby Yoda

Druhým do party je Grogu, alias Baby Yoda. Jedná se o malého nemluvného sviště stejné rasy a částečně i schopností, jaké měl mistr Yoda z filmů. Grogu je nejen roztomilý, ale umí i nějaké ty jedijské triky. 

V seriálu, alespoň v prvních dvou sériích, se valná část děje točí právě okolo tohoto roztomilého prcka. A není na tom nic špatného, jelikož děj poměrně rychle odsýpá a seriál si udržuje svou příjemnou westernovou atmosféru. 

Příběh pokulhává

Mnoha lidem ovšem leží v žaludku zatím poslední třetí série, která se odtrhla od zavedeného schématu a více než hlavním postavám se věnuje dění v galaxii, konkrétně Mandalorianům. Ano, divák dostane více pozlátka, avšak po příběhové stránce už to trochu pokulhává.

Navíc jsou zde Mandaloriani vykreslení jako pologramotní pitomci, co umí odříkávat pouze už dost otravnou floskuli „this is the way“. 

Jednou nebo dvakrát za díl se to zvládnout dá, ale největší bojovníci galaxie tuto větu používají pomalu i když jdou na malou, což obtěžuje a působí trapně.

Průmyslová výroba seriálů

První dvě řady jsou docela dobré. Měly by dokázat zabavit i jedince, kteří toho o světě Star Wars zase tolik nevědí. A i když jim ujde tuna odkazů, pořád se budou docela dobře bavit. 

Třetí řada není průšvih, ale také nejde o nic extra. Komu ovšem záleží primárně na efektech a akci, dost možná bude mít zatím poslední sérii nejradši.