Fitness hodinky: Drahý doplněk, nebo užitečný pomocník?

Fitness hodinky: Drahý doplněk, nebo užitečný pomocník?

Tři, dva, jedna, start… Začíná běžecky závod a více než polovina běžců kouká na hodinky či náramky na svých rukou. Sepnou tlačítko a vybíhají, jedno jestli jde o hobby či elitního běžce.

Většinu venkovních aktivit si už ani neumíme představit bez pomůcek moderních technologií, které nám měří puls, rychlost i kilometráž.

Jedná se o nezbytné pomocníky ve sportu, nebo jen chytrý marketingový tah několika společností?

Autor

Pravdou zůstává, že žádný náramek, mobil s chytrou aplikací ani hodinky za vás nebudou sportovat, zdravě jíst a hubnout. Máte-li zejména sedavé zaměstnání, měli byste si sami najít čas na nějaký druh pohybu.

Základem je denně ujít alespoň 10 000 kroků svižným tempem. Dále se doporučuje zařadit 3x týdně aktivnější pohyb v aerobním pásmu. Právě ke zjištění, zda se váš tep pohybuje ve “správné zóně”, slouží výše zmíněné pomůcky.

Jaká je správná tepovka?

K efektivnímu spalování tuků nedochází za každé situace. Vědecky je vyzkoumáno, že k nejrychlejšímu pálení tukové hmoty dojde v rozmezí 60 až 75 % maximální tepové frekvence dané osoby.

Pokud je tep nižší, spalují se tuky pomaleji. Jestliže je tep naopak vyšší (nad 80 % maximálky), tuk se nespaluje vůbec. Co hůře, do těla se mohou uvolňovat škodliviny, například kyselina mléčná.
Tu snadno poznáte z pocitů tuhnutí a bolestí svalů.

Zjistěte si vaši maximální tepovku ze vzorečků s jediným parametrem vašeho věku. Pořiďte si hodinky či náramek a začněte se sledovat při pohybové aktivitě.

Rozdíl a výhoda fitness náramku oproti sporttesteru spočívá v tom, že nemusíte mít připnutý hrudní pás na měření vašeho aktuálního tepu.

Obě tyto pomůcky byly zhotoveny s cílem, aby sportovec věděl všechny své důležité údaje pouhým pohledem na zápěstí a nebyl tak nucen mít po ruce chytrý telefon se staženou aplikací.

Co všechno umí náramek změřit?

Dnešní fitness náramky nejsou zdaleka jen o měření tepovky. Většina z nich vám zjistí počet ušlých kroků (včetně vystoupaných pater), spálených kalorií za den a dokonce zmonitorují kvalitu vašeho spánku.

Umí být rovněž dobrým motivátorem k pohybu, neboť některé z nich vás po určité době nečinnosti pobídnout se hýbat.

Náramky jsou schopny zasílat veškerá svá data do PC nebo telefonu, kde si je můžete v chytrých aplikacích zobrazit jako statistiky (grafy, tabulky).

Přes tyto mobilní appky se uživatelé mohou navzájem hecovat a zasílat zprávy.

V neposlední řadě mívají fitness náramky v sobě zabudovanou GPS. Díky ní dokážou mapovat vaši lokaci, aktuální vzdálenost z místa startu a celkovou kilometráž. Nepotřebujete tak chytrý telefon, abyste se neztratili při tréninku.

Už méně časté bývají na trhu voděodolné či vodotěsné (různé specifikace podle výrobce) náramky. S některými kousky jste ale schopni měřit výkonnost i při plavání nebo potápění.

Nikdy nebyl sport snazší

Současná úroveň technologií umožňuje lidem změřit při pohybové aktivitě prakticky cokoliv od kilometráže přes tep až po kvalitu spánku. Jedním z měřících pomocníků jsou také chytré fitness náramky.

Většina z nich má zabudovanou GPS navigaci, tedy je pohodlně využijete i v našich týmových geolokačních hrách.

Kategorie