Legendy světového komiksu

Legendy světového komiksu

Obrázky zachycující děj provázejí lidstvo v podstatě od jeho počátku. Komiks jako speciální médium, které vypráví celistvý příběh s využitím minima slov se však objevil v podstatě nedávno – na konci devatenáctého století. Od té doby urazil velký kus cesty a ovlivnil několik generací čtenářů i podobu dalších médií, především filmu.

Počátky komiksu

První dílo, které by se dalo označit za počátek žánru, je Yellow Kid Richarda Outcaulta, vydané roku 1896 v USA. Příběhy Žlutého dítěte vycházely v časopise a těšily se velké oblibě. Přestože přibývaly další kreslené příběhy, prvního čistě komiksového časopisu se Spojené státy dočkaly skoro až o čtyřicet let později. V té době už se ale komiks chystal vkročit do své zlaté éry.

Superman a Batman

V roce 1937 vydal Jerome Siegel v časopise Action Comics první příběh se Supermanem a čtenáři mu rázem podlehli. O dva roky později následoval ikonického superhrdinu Batman autora Billa Fingera a kreslíře Boba Kanea – i tento hrdina dobyl Ameriku a přibývali další, neboť ve válečném období si lidé přáli číst o silných postavách, které zastaví všechno zlo a navrátí svět do správných kolejí.

Superman a Batman se stali základními kameny komiksového žánru tak, jak jej dnes známe, a z jejich příběhů žije moderní komiks i po osmdesáti letech.

Maus

Poválečné období a padesátá léta komiksu nikde na světě moc nepřály. Za výjimku lze považovat Spiegelmanovo dílo Maus, vztahující se k tématu holoucaustu, které se však s ohledem na svou syrovost a téma z běžného komiksového proudu jaksi vyčleňuje. Nicméně právě Maus světu dokázal, že komiksem je možné ztvárnit jakékoli téma a jakkoli hlubokou myšlenku.

Evropský komiks

Americký komiks inspiroval i evropské tvůrce. V Belgii vyšlo už v roce 1930 první Tintinovo dobrodružství. Autor Hergé stvořil postavu hrdiny Tintina, který svými kladnými vlastnostmi i dobrodružstvími prožívanými po celém světě ovlivnil celou řadu tvůrců.

V roce 1958 pak přišel belgický kreslíř Peyo se svými Šmouly, jejichž oblíbenost stoupala každým rokem a kulminovala na konci šedesátých let. V roce 1958 pak francouzský komiks obohatily René Goscinni a Alberto Uderzo dobrodružstvími galského bojovníka Asterixe, který spolu s přítelem Obelixem a dalšími Galy brání díky požívání zázračného nápoje dobytí své rodné vesnice Římany.

Šedesátá léta, Marvel Comics a Stan Lee

Šedesátým létům v Americe dominovala dvě hlavní témata: Studená válka a dobývání vesmíru. A to byl prostor, ve kterém se komiksu opět mohlo začít dařit. Stan Lee a Jack Kirby pro nakladatelství Marvel Comics vytvořili komiks Fantastic Four, který sklidil až nečekaný úspěch. Následoval Hulk a X-men. Každý z těchto komiksů se stal legendou v podstatě hned po svém vydání. A v roce 1963 přišel Spiderman, který vynesl celý žánr do mainstreamového proudu. Marvel Comics pak vydával ve spolupráci se zmíněnou dvojicí další a další kreslené příběhy s fantasy nebo sci-fi tématikou a velká část z nich se mezi čtenáři uchytila.

Komiks v současnosti

V současné době se mainstreamový komiks přesunul do filmové tvorby, kde tvoří jeden z nejvýdělečnějších žánrů, právě zde našly uplatnění desítky postav superhrdinů, které vznikaly v minulých desetiletích. Komiks jako tištěné médium pak hledá nové cesty, ať už jsou to experimenty s tématy nebo narativními formami, a čeká na nějaké nové dílo, které bude v dějinách žánru představovat další zlom.

Kategorie