Nejzelenější a nejlepší město na světě: Vídeň

Nejzelenější a nejlepší město na světě: Vídeň

Renomovaná kanadsko-americká agentura detailně studující zhruba stovku světových metropolí vyhodnotila v roce 2020 v žebříčku The Worlds´s 10 Greenest Cities 2020“ Vídeň jako nejzelenější město světa.

Kromě toho si Vídeň vybojovala už podesáté za sebou i titul Nejlepší město světa, ve kterém je hodnocena kvalita života včetně veřejné zeleně, využívání obnovitelné energie, kvalita ovzduší nebo veřejná doprava.

Čím to je, že je Vídeň tak skvělá?

Vídeňské parky

V celé Vídni byste mohli najít neuvěřitelných 990 městských parků. Mezi ty nejznámější patří především následujících šest.

Zámecký park Schönbrunn

Nejen pro milovníky historie je klenotem ohromný zámecký park Schönbrunn patřící spolu s celým zámeckým komplexem na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Zahrada Augarten

Historická zahrada ze 17. století je nejstarším dochovaným barokním komplexem ve Vídni. Narazit v ní můžete ne tisíce vzácných evropských i exotických rostlin.

Zahrady Belvederu

Komplex tří unikátních objektů – Horního Belvederu, Dolního Belvederu a Belvederu 21 vám nabízí možnost poznat více jak 300 let staré zahrady s jejich výjimečnou zahradní architekturou.

Městský park

Čtvrtým místem, které si zaslouží zmínit, je 95 931 metrů čtverečních rozlehlý Městský park. Pochází z roku 1862 a je plný mnoha malebných luk, vodních ploch, okrasných keřů a vzrostlých alejovitých stromů.

Pozor, do parku mají zákaz vstupu psi. Jde o ideální místo pro pořádání vaší firemní teambuildingové aktivity Treasure Hunt.

Botanická zahrada Vídeňské univerzity

Dalším zeleným skvostem Vídně je botanická zahrada místní Vídeňské univerzity. Sousedí těsně s již zmiňovanými zahradami Belvederu.

Najdete v ní více jak 11 500 rostlinných druhů ze šesti světových kontinentů. Zajímavostí je, že v zahradě si můžete prohlédnout více jak stovku druhů jehličnatých stromů.

Park Volksgarten

Posledním námi zmiňovanou zelenou lokalitou Vídně je park Volksgarten. Slavnostně otevřen byl již v roce 1823. Císařská rodina ho nechala celý vystavět přímo pro obyvatele Vídně. Park je otevřen celoročně.

Vídeň a včely

Věděli jste, že ke kvalitě životního prostředí Vídně přispívá i množství včel, které se zde chovají? V celém městě je registrováno více jak 700 profesionálních včelařů, kteří se starají o více jak 6000 jednotlivých včelstev.