Bratislava - hlavní město Slovenska

Bratislava - hlavní město Slovenska

Podle nejnovějších statistik žije v České republice více jak 200 tisíc Slováků. Patří k nejoblíbenější národnostní menšině Čechů. Není se čemu divit. Česko i Slovensko byly až do roku 1993 ve společném státě.

Jak dobře ale znáte hlavní město Slovenska? Kdy jste v něm naposledy byli?

Máme pro vás několik zajímavostí, které jste o hlavním městě Slovenska možná nevěděli.

Historie jména

Věděli jste, že Bratislava má své jméno jen něco přes sto let? Maďaři ji odjakživa říkali Poszony, pro Němce byla Pressburg, Slováci ji říkali Prešporok a v češtině jsme jí nazývali Prešpurkem.

Teprve 27. března 1919, v období krátce poté, kdy se Čechy a Slovensko staly samostatným státem, byl Prešpurk přejmenován na Bratislavu. Dnes jí Slováci říkají domácky Blava.

Zajímavé je, že v Bratislavě žilo v roce 1919 jen asi dvacet procent Slováků. Proto první prezident Československé republiky Tomáš Garigue Masaryk zvažoval, zda Prešpurk k Československu vůbec připojit.

Město totiž bylo převážně německé se silnou maďarskou menšinou. Nakonec 1. ledna 1919 Prešpurk obsadila československá armáda a město se stalo součástí nově vzniklého státu.

Historie města

Nejznámější památkou Bratislavy je Bratislavský hrad. Založen byl už v 9. století našeho letopočtu a v jeho okolí vzniklo malé město. Dostalo pojmenování Wratisslaburgium neboli Vratislavův hrad.

V letech 1563 až 1830 byla Bratislava korunovačním městem uherských králů. Ty byly tradičně uloženy v chrámu svatého Martina.

Když ale Josef II. degradoval Bratislavu na provinční město, hlavním městem Uher se stal Budín a korunovační klenoty byly převezeny do Vídně.

Proč Bratislavu navštívit

V moderní Bratislavě žije v současné době zhruba půl miliónů obyvatel. Najdete v ní desítky zajímavých míst, pro které stojí za to, abyste se do Bratislavy vydali.

Mezi turisticky nejatraktivnější místa patří zejména:

  • Bratislavský hrad – nejznámější dominanta města,
  • Hlavní náměstí – přezdívané jako „srdce Bratislavy“,
  • Katedrála svatého Martina – nejvýznamnější církevní památka,
  • Slovenské národní divadlo – architektonický skvost s prvky baroka i renesance z dílny slavných vídeňských architektů,
  • Bratislavské UFO – dominanta mostu Slovenského národního povstání.

Bosonium nebo Istropolis?

Víte, že Bratislava měla v historii celou řadu jak oficiálních, tak neoficiálních jmen? Patří mezi ně například již zmiňovaný Wratisslaburgium, Brezalauspurc, Presburch, Prešporek, Poson, Bosan, Bosonium nebo Istropolis.

Jako vděk za uznání nového státu ze strany Spojených států amerických se uvažovalo i o pojmenování Wilsonovo. Nakonec ale zvítězilo pojmenování Bratislava, které vymyslel Pavel J. Šafařík ze jména Brecisburg.

Jak si užít Bratislavu na maximum? Třeba s týmovou GPS hrou Treasure Hunt Bratislava.

Kategorie