Andor

Andor

Skutečně dobrých sci-fi seriálů je jako šafránu. Ono se ani není čemu divit. Stojí obrovské peníze a zároveň nejsou často natolik lákavé, aby si vytvořily širokou diváckou základnu. Andor však dostal do kolébky dvě mocné zbraně.

Nejenže se jedná o počin ze světa Hvězdných válek, které jsou celoplanetární fenomén, ale zároveň mu finanční záštitu poskytuje Disney, největší studio současnosti. Bude to ale stačit? 

Další seriál z předaleké galaxie

Hvězdné války patří zcela právem mezi ty nejznámější a zároveň nejvýdělečnější hollywoodské značky všech dob, nicméně závěrečná trilogie znamenala pro spoustu diváků velké zklamání. Hlavně poslední díl završil celou ságu rodu Skywalkerů dosti rozpačitě. 

Zatímco drobota se v kinech vesměs dobře bavila, odrostlejší fanoušci Hvězdných válek často plnili pytlíky na zvracení.

Vzestup Skywalkera byl sice skvělou trikovou atrakcí, avšak po scénáristické stránce šlo o naprostý odpad. Není tedy divu, že se to negativně promítlo i na tržbách.

Z toho důvodu se hlavouni u myšáků rozhodli, že dají filmům na chvíli vale a začnou se více věnovat seriálové tvorbě. A byl to krok správným směrem

Mandalorian se dle kritiků i diváků povedl, také poslední sezóna Klonových válek byla úspěch. Jsou tu sice i dva neúspěchy ve formě sérií Bobba Fett a Obi-wan, avšak i přesto se ukazuje, že Hvězdné války stále táhnou. Také proto dostal zelenou i Andor.

Drsnější svět

Zatímco Mandalorian je variací na divoký západ, Andor se dá bez problémů zaškatulkovat do kategorie špionážních thillerů. Kdo očekává jásavé barvy, vtipkující mimozemšťany či roztomilé roboty, ten bude asi zklamán. Tyto věci zde nejsou buďto vůbec, případně jen v homeopatickém množství.

Hlavním hrdinou tohoto seriálového počinu je Cassian Andor (Diego Luna), kterého jsme již mohli vidět ve filmu Rogue One.

Vzhledem k tomu, jak tento film skončil, je logické, že seriál není přímým pokračováním, ale prequelem, jenž vypráví hlavně o počátcích Andora v Alianci rebelů a jeho boji proti všemocnému Impériu.

Dostaneme ovšem také možnost trochu nahlédnout i do dětských let hlavního hrdiny.

Pomalé, ale nenudící

Andor se sice vyloženě nevyhýbá akci, ale té je zde výrazně méně než ve výše zmíněném Mandalorianovi. Není to ale vyloženě na škodu. Děj sice plyne pomalu, ale dává smysl a je hlavně zajímavý.

Člověk chce vědět, jak se bude příběh dál rozvíjet, a to je samozřejmě dobře.

Za skvělé je možné označit triky, které jsou i na dnešní vysoké poměry nadstandardem. Ne všechno je však vytvořeno počítačem.

Tvůrci se snažili co nejvíce věcí zvládnout pomocí praktických efektů a na výsledku je to znát. 

Seriál bude pokračovat

Andor i přes všechny své klady a silnou značkou v zádech nakonec nebyl tak úspěšný, jak by se od něj očekávalo. I přesto však byla odklepnuta druhá série, která by se měla dostat na televizní obrazovky někdy v roce 2024.

Jedná se o správné rozhodnutí, jelikož svět Hvězdných válek potřeboval něco dospělejšího už dávno. 

Andor toto dodal. Je ale otázka, jestli se mu v druhé sérii podaří získat vyšší sledovanost či ho vedení Disney tentokrát skutečně zruší, o čemž se na internetu spekulovalo docela dlouho.

První možnost by byla vzhledem k vysokým kvalitám seriálu samozřejmě lepší.