Mohou zombie skutečně existovat?

Mohou zombie skutečně existovat?

Chodí nekoordinovaně, vyluzují podivné zvuky, smrdí na kilometry daleko a mají sklony k násilí. Takto je možné popsat nejen jedince, kteří odcházejí z barů a hospod zásadně v brzkých ranních hodinách, ale rovněž i zombie – živé mrtvé. 

Horových filmů a seriálů s těmito monstry v hlavní roli bylo už natočeno obrovské množství a literární svět v tomto ohledu rozhodně není pozadu.

Co se popularity týče, mohou zombie konkurovat klidně i takovým hororovým personám, jako jsou hrabě Dracula nebo Frankenstein. Je však možné, aby zombie skutečně existovaly a opravdu nám hrozí, že jednou zaplaví svět?

Jak zombie vzniká?

I když existuje celá řada výjimek, typičtí zombíci jsou pomalu chodící příšery v různém stupni rozkladu. Zabít je jde pouze jediným způsobem, a sice likvidací mozku. Zařídit to lze mnoha způsoby. Nejlepší jsou střelné zbraně, jelikož si s nimi člověk udrží odstup, nicméně náboje nerostou na stromech. Proto je dobré mít během zombie apokalypsy po ruce vždy i sekyrku, baseballovou pálku či alespoň ostrý nůž.

Síla zombie ovšem netkví v nesmrtelnosti nebo nějakých jiných zázračných schopnostech, ale v množství. Dokáží se totiž rozmnožovat exponenciálně. Stačí pár kousnutí a z několika bubáků je rázem několikaset členná armáda. Jak však vůbec něco takového může vzniknout?

Ve filmech i knihách mají zombie šlamastiku na triku obvykle viry. Dle vědců je však naštěstí vysoce nepravděpodobné, že by výše popsané stavy mohly mít na svědomí nějaké patogeny.

Je samozřejmě možné představit si virus, který učiní z lidstva nemyslící hordu bažící jen po lidském masu. Rozhodně by však nebyl virus schopen oživit již mrtvé tkáně.

Něco podobného nebylo nikdy pozorováno. Ovšem co kdyby se v budoucnu takováto nemoc skutečně objevila? Mělo by lidstvo šanci?

Nepříliš pozitivní studie

Podle celé řady matematických modelů, jež se tímto fenoménem zabývají, není odpověď příliš povzbudivá. Ty nejvíce pesimistické předpovědi dávají lidstvu maximálně půl roku, často dokonce méně.

Hodně by samozřejmě záleželo na tom, kde by se zombie virus poprvé vyskytl. Odlehlá místa se totiž dají poměrně snadno izolovat, stejně tak jako ostrovy.

Existují ovšem i studie, které lidem přeci jen nějakou malou šanci dávají. Berou totiž v potaz naši schopnost zabíjet, jež by nás paradoxně mohla dostat ze štychu. Takovýchto pozitivních studií je ovšem výrazně méně než těch negativních.

Šamani z Haiti

I když je vznik zombie pomocí viru nepravděpodobný, možná existují i jiné způsoby, například neurotoxiny. Ty mají být ve velké míře obsaženy ve speciálních voodoo směsích haitských šamanů, kteří prý s jejich pomocí dokáží dokonce navodit i stav podobný smrti. 

Po následném podání durmanu se pak takto zdrogovaný člověk probudí a na okolí díky své kolíbavé chůzi a nesrozumitelnému huhlání působí jako zombie. I kdyby tak voodoo šamani skutečně lidi drogovali, pořád to má daleko do chodících tlejících mrtvol bažícím po uřvaném lidském masíčku.

Prozatím to vypadá, že lidstvo je v bezpečí, alespoň tedy co se zombie apokalypsy týče. Věda je však stále ještě v plenkách, a tak není možné něco takového někdy v budoucnu úplně vyloučit. 

Kdyby lidstvo nakonec tento druh pohromy skutečně zasáhl, pravděpodobnost jeho přežití by byla podle celé řady matematických studií velmi nízká. Můžeme jen doufat, že nás nic takového nečeká. 

Kategorie