Překvapivě zábavná Harley Quinn

Překvapivě zábavná Harley Quinn

Superhrdinové jsou dnes všude. Od uvedení prvního Iron mana do kin, jenž stál na počátku filmového vesmíru Marvelu, už uběhl nějaký ten pátek a během té doby jsme už měli možnost seznámit se s opravdu slušnou řádkou reků a rekyň.

Harley Quinn je trochu jiná. Jednak není hrdinka, ale padouch, jednak nespadá do univerza Marvelu, ale patří pod křídla konkurenčního nakladatelství DC.

A na rozdíl od mnoha jiných komiksových postaviček je i zábavná. Alespoň to platí pro její nejnovější animovanou iteraci.

Animovaná podoba

Harley Quinn není pro milovníky komiksových filmů žádnou neznámou. Už se stačila objevit v obou Sebevražedných oddílech, a dokonce nedávno dostala i svůj vlastní film.

Na ten je však dobré příliš neupozorňovat, jelikož jeho sledování může na některé diváky působit projímavě.

Když ovšem zapomeneme na poslední lapsus, vedla si zatím Harley Quinn v hrané podobě docela obstojně. Seriál z roku 2019 je ovšem animovaný, což může u někoho vzbuzovat obavy. 

Ty naštěstí nejsou vůbec opodstatněné, jelikož tento počin se nadmíru povedl. Dokonce je možné s odřenýma ušima zařadit Harley Quinn mezi ty nejzábavnější seriálové klenoty, jako jsou Rick a Morty či Lower Deck. A to včetně hrané produkce.

Ve stínu Jokera

Harley není zrovna nejznámější komiksová postavička, a proto je dobré s ní čtenáře seznámit trochu blíže. Původně se jednalo o trochu uťáplou psychiatričku nejznámější zloducha DC – Jokera.

Jejich profesionální vztah však přerostl v lásku a z nebohé doktorky Quinzelové se stala klaunova pravá ruka s mírně pozměněným jménem Harley Quinn. 

Seriál však nevypráví o trampotách tohoto vražedného dua, ale o samotné Harley, kterou už nebaví stát neustále v Jokerově stínu a ráda by se emancipovala, což se taky už v prvním díle stane. 

Příběh se primárně zaobírá Harley a jejími pokroky i prohrami v její samostatné zločinecké kariéře. Zní to možná trochu banálně. Opak je naštěstí pravdou. 

Krvavá zábava

DC filmy, až na ty s Batmanem, moc nejdou. Co jim však jde naopak hodně od ruky, to je animovaná tvorba. A je to vidět i na Harley Quinn. Seriál se může pyšnit nejen špičkovou technickou stránkou, ale také velmi dobrým scénářem.

Každá epizoda má zhruba 22 minut, díky čemuž děj svižně ubíhá kupředu a není možné se ani na minutu nudit. Když se zrovna někde nezápasí nebo nestřílí, divák se může zabavit často velmi vtipnými dialogy. 

Postavy jsou napsány skvěle. Řeč ovšem není pouze o hlavní anti-hrdince, ale i o dalších aktérech, jako jsou Poison Ivy, Joker, Bane nebo třeba Dr. Psycho. Už dávno neplatí, že co je kreslené a je v televizi, je určeno pro děti.

I když by to k tomu svádělo, Harley Quinn by rozhodně neměl vidět nikdo mladší dvanácti let. Slovy na k nebo p se tady totiž skutečně nešetří. Ono se na druhou stranu není vůbec čemu divit, jelikož si seriál bere na paškál hlavně zločinecké prostředí, kde se zásadami Gutha-Jarkovského řídí jen málokdo.

Některé děti by nejspíš také dost špatně rozdýchávaly zdejší násilí. Nejde jen o to, že už během prvního dílu zvládne Harley vyrobit více otevřených zlomenin, než se podařilo Arnoldovi a Saegalovi dohromady za celou jejich kariéru, ony se tu vyvražďují celé rodiny! Tedy zatím jedna rodina, ale i tak je to na kreslenou komiksovku docela maso.

Zábavná řezničina

Kdo se ještě komiksových filmů a seriálů nepřejedl, má slabost pro DC animovanou tvorbu a už může chodit legálně na pivo, ten by si neměl Harley Quinn nechat ujít. Je to zábavná řezničina, co ani chvilku nenudí.