Šógun - seriál 2024

Šógun - seriál 2024

To, že vysoce očekávaný seriál nakonec nedosahuje takových kvalit, jak se původně předpokládalo, je poměrně běžné.

Méně standardní jsou však seriály, od kterých se nečekalo nic světoborného, nicméně nakonec se z nich staly opravdové hity. Mezi takové se dá zařadit i Šógun.

Hra o trůny z Japonska

Šógun nebyl v letošní seriálové produkci vyloženě Popelkou, ovšem moc se o něm před vydáním nemluvilo. Přitom už od počátku bylo jasné, že půjde o velmi drahý spektákl.

Mnohokrát jsme se však už mohli přesvědčit o tom, že štědrý rozpočet nerovná se automaticky dobré dílo. V tomto případě je to naštěstí jinak. 

Šógun má velkou oporu ve stejnojmenném bestselleru Jamese Clavella. Je potěšující, že se seriál poměrně pevně drží své slavné předlohy, jelikož román je excelentní.

Panovaly obavy, že by se tvůrci nového seriálového Šóguna mohli od knihy výrazněji odchýlit, ale naštěstí se tak nestalo. I když i v tomto případě je možné najít celou řadu drobných odchylek, celkové směřování i vyznění předlohy zůstalo nezměněno. 

Jak v knize, tak i v nejnovějším seriálovém počinu sledujeme osudy anglického námořníka Johna Blackthorna, který je nucen po ztroskotání na japonském pobřeží pomalu poznávat tamní specifickou realitu. Ta se krom jiného skládá z vražd, intrik i náboženského útlaku, tedy věcí, které máme na televizních obrazovkách tuze rádi.

V tomto ohledu připomíná Šógun první řady Hry o trůny. Bylo by ale laciné obviňovat jeho tvůrce z nějakého plagiátorství, a to už jen proto, že Clavell dopsal Šóguna v roce 1975, zatímco Písně ledu a ohně vyšly mnohem později. 

Vizuální hostina

V Šógunovi z pochopitelných důvodů nenajdeme žádné draky ani jiné magické bytosti. I tak je v seriálu mimo precizního scénáře velká řada atrakcí, které dokáží i dnešního speciálními efekty zhýčkaného diváka dostatečně nalákat. 

Jako první nás pochopitelně uhrane špičkové vizuální zpracování. Každou vteřinu lze věřit tomu, že sledujeme příběh z dávného Japonska. Zdejší kulisy i kostýmy se nedají ohodnotit jinak než podtrženou jedničkou s hvězdou.

Jejich historickou přesnost oceňují i profesionální historici zaměřující se na feudální Japonsko.

Stejně přitažlivé jsou ovšem i herecké výkony. Každý jednotlivý aktér seriálu podává v nejhorším možném případě velmi dobrý výkon. Většina herců však exceluje. 

Hiroyuki Sanada v roli Lorda Toranagy je koncentrované charisma a každou scénu, v níž se vyskytuje, si krade pro sebe.

V těsném závěsu jsou pak Cosmo Jarvis, který v seriálu hraje Johna Blackthorna a Anna Sawai, která se v Šógunovi převtělila do kůže Tody Mariko.

Seriál roku?

I když nám sotva začalo jaro, je dost možné, že seriálový počin roku už máme zdárně za sebou. Na Šógunovi totiž prakticky nejde najít slabé místo.

Seriály, které mají ještě letos vyjít, to budou mít v takovéto těžkotonážní konkurenci velmi složité.