Tajemství alchymistů ukrytá na Starém Městě pražském

Tajemství alchymistů ukrytá na Starém Městě pražském

Šestnácté století se pozvolna láme v sedmnácté a česká Praha získává auru nejmagičtějšího města Evropy. Právě zde totiž bují alchymistický výzkum, učenci tu zkoumají pohyby planet i dávné receptury a kolem jejich jmen se začínají tvořit legendy.

Skrývá Staré Město pražské v zákrutách svých uliček některá dávná tajemství dodnes?

Rudolf II. spatřil zázrak

Když se Evropou rozneslo, že na pražském dvoře císaře Rudolfa II. se alchymii, astrologii i umění daří, začali se sjíždět učenci i šarlatáni ze všech koutů, aby usilovali o přízeň císaře.

Jedna z legend vypráví, že když císař podruhé přijal anglické alchymisty Johna Dee a Edwarda Kelleyho, podařilo se jim před jeho očima dosáhnout dávného cíle – vyrobit zlato.

Alchymistické laboratoře

Učenci rudolfínské doby však nehledali jenom recept na výrobu zlata, ale i elixíry mládí a věčného života nebo třeba návod, jak stvořit homonkula.

Zvědavci, které všechna tato tajemství lákají, mají možnost nahlédnout do tajů výroby elixírů například v Muzeu alchymie na Haštalské ulici.

Právě zde bývala v dobách dávno minulých lékárna i laboratoř a kromě prohlídky se tu zájemcům dostane i možnosti odnést si některý z bylinných lektvarů.

Tajemství smrti Tychona de Brahe

Poněkud kontemplativněji si pak můžete připomenout pražské učence v Kostele Matky Boží před Týnem, jenž stojí kousek od Staroměstského náměstí – právě zde byl pohřben vynikající astronom Tycho de Brahe.

Jeden z nejvýznamnějších učenců své doby spočinul po smrti právě na Starém Městě. Navzdory několikeré exhumaci stále není jasné, proč vlastně zemřel – byla jeho smrt přirozená, otrávil se vlastními tinkturami s příměsí rtuti nebo snad byl zavražděn?

Zdá se, že i toto tajemství ještě čeká na své definitivní rozřešení.

Nechte se očarovat kouzlem Starého Města!

Ať už se o rudolfinské období zajímáte seriózně, nebo se chcete jenom nechat okouzlit příběhy o bezuchých černokněžnících, kteří uměli vyrobit kámen mudrců, je pro vás Staré Město pražské tím pravým místem, kam se vydat.

Prozkoumejte alchymistické laboratoře, vzdejte hold dávným učencům a podlehněte čarovné atmosféře Prahy – třeba právě vy objevíte další její tajemství.

Kategorie