One Piece

One Piece

Netlix je i přes své nedávné problémy stále streamovací službou číslo jedna, a to i když kvalita jeho produkce v poslední době dost poklesla. Stačí si vzpomenout na hrůzy typu Gray Man, respektive poslední řadu Zaklínače.

I tak se zde dají najít novinky, které stále dokážou okouzlit široké publikum. Mezi takové patří například i pirátská show One Piece.

Velkolepý úspěch

Pirátských seriálů mnoho nemáme a není se ani čemu divit. Jsou totiž docela drahé, a tak se jejich výroba příliš nevyplácí. 

One Piece je však natolik silná značka, že producentům stálo za to pustit pár chlupů navíc. A vyplatilo se, jelikož se z One Piece stal jeden z největších seriálových hitů letošního roku.

Výprava za bájným pokladem

One Piece se na rozdíl od jiných podobných dílek neodehrává ve zlatém věku pirátů , kdy mořím vládli zlosynové typu Černovous. Dokonce není ani zasazen do našeho světa, natožpak do Karibiku. One Piece nabízí své vlastní svébytné prostředí i pravidla.

Toto dílko vychází ze stejnojmenné japonské grafické novely, dle které se v roce 1999 začal natáčet i animovaný seriál. Oboje už má něco přes tisíc dílů, takže je skutečně na co navazovat.

Příběh vypráví o mladém dobrodruhovi jménem Monkey D. Luffy, jehož největším snem je stát se králem pirátů.

Aby této mety mohl dosáhnout, musí nejprve shromáždit posádku a s její pomocí se následně zmocnit legendárního pokladu One Piece. Že se nebude jednat o žádnou procházku růžovým sadem je asi každému jasné.

Seriál One Piece by se dal označit jako směsice klasického pirátské dobrodružství a japonské bizarnosti. Piráti zde mají podobu žraloků, obézních dámiček s obrovským kyjem či klaunů, kteří se mohou na povel sami naporcovat a následně zase složit dohromady.

I samotný Luffy je dosti zvláštní postavou. Na rozdíl od své pirátské konkurence nechce loupit, vraždit ani znásilňovat. Naopak mu jde více o přátelství a dobrodružství, které během svých výprav zažije.

A když se s ním snad bude chtít někdo pustit do křížku, zvládne ho porazit pomocí svého gumového těla. 

Luffyho velmi dobře doplňuje jeho posádka v podobě bývalého lovce pirátů Rononoa Zora, navigátorky a zlodějky Nami, kuchaře s černým páskem v karate Sanjiho a chronického pohádkáře Usoppa, který to docela dobře umí s prakem.

Úspěch tkví v postavách

Hlavní postavy a interakce mezi nimi je asi tím největším důvodem, proč si diváci seriál tolik zamilovali. Jednotliví členové posádky jsou sice každý jiný a často se mezi sebou příliš nemusí, ale o to větší náboj jejich vzájemná interakce má. 

Když k tomu připočítáme poměrně velkolepou výpravu, chvalitebnou soubojovou choreografii a dobré herecké výkony i režii, je na hit zaděláno.

Kdo má rád pirátská dobrodružství zasazená do fantaskního prostředí a už se mu trochu přejedl Johny Depp, měl by zkusit One Piece. Ten nabízí skvěle napsané postavy i specifickou dobrodružnou atmosféru, která v poslední době na plátnech kin i televizních obrazovkách trochu chybí.