Ostrava

Ostrava

Najdete v ní více jak 1930 ulic. Její poštovní směrovací číslo je 702 00. Průměrná nadmořská výška se pohybuje v rozmezí od 208 do 334 metrů nad mořem. Rozléhá se na více jak dvou stech kilometrech čtverečních. Leží na soutoku čtyř řek: Lučiny, Odry, Ostravice a Opavy.

Žije v ní necelých 290 tisíc obyvatel. Řeč je o Ostravě, třetím nejlidnatějším městě České republiky.

Původ jména

První zmínku o Ostravě najdeme již ve 13. století. Z té doby pochází i její jméno, které se odvozuje od jedné z řek Ostravou protékajících – Ostravici. Základem slova „Ostrava“ je popis této řeky, které městem protéká „ostře, bystře a rychle.“

Ostrava pravěká

První doklady o osídlení oblasti na území dnešní Ostravy pocházejí již z doby kamenné.

Na vrchu Landek měli podle archeologických výzkumů sídlo lovci mamutů, kteří už ve své době používali místní uhelné zásoby pro obstarávání tepla.

Jde o vůbec první doložené využité uhlí za účely tepla na světě.

Zajímavost: Věděli jste, že i Ostrava má svoji slavnou archeologickou venuši? 48 milimetrů vysoká soška byla na Ostravsku objevena v roce 1953. Torzo ženské postavy z krevele bylo pojmenováno Petřkovická neboli Landecká venuše.

Ostrava středověká

O středověké Ostravě, respektive vsím patřícím na území dnešního města, se zmiňuje dokument od papeže Řehoře IX.

Pochází z roku 1229 a píše se v něm o vsi Polská Ostrava (dnes známé pod jménem Slezská Ostrava).

  • V roce 1297 dochází k vybudování Slezskoostravského hradu chránícího území českého království. Název Ostrava je ale poprvé zmíněn až v roce 1267 v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Shauenburku.
  • V roce 1362 získává Ostrava od císaře Karla IV. právo na konání 16denního výročního trhu. Husitské války se Ostravě naštěstí vyhnuly obloukem.
  • V roce 1436 získává město krátce do vlastnictví husitský hejtman Jan Čapek ze Sán. Od roku 1437 až do roku 1848 patřila Ostrava již do hukvaldského panství.
  • Rok 1625 přinesl do Moravské Ostravy mor, kterému podlehla polovina obyvatel. Za třicetileté války pak město patří k nejvíce postiženým lokalitám v tehdejších českých zemích.

Hrdost, síla, sebevědomí?

Víte, co znamenají tři vykřičníky na marketingovém logu města Ostravy? Jejich autoři jimi chtěli ocenit tři ostravské přednosti – energii, sebevědomí a smysl pro humor. Vykřičníky ale mohou symbolizovat cokoliv, v čem je právě pro vás Ostrava jedinečná.

Pokud v Ostravě plánujete organizaci firemní akce, doporučujeme si krásy Ostravy užít s teambuildingovým programem Treasure Hunt Ostrava.

Kategorie