Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

Slavný římský historik a státník Marcus Tullius Cicero kdysi výstižně řekl: „Historie je svědectvím času, světlo pravdy, život paměti, učitelka života, zvěstovatelka dávných dob.“

S tímto výrokem souhlasili i členové rožnovského muzejního spolku, kteří se v roce 1925 rozhodli založit takzvané Dřevěné městečko, dnešní skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.

Vznik skanzenu

Podhorské město na úpatí Beskyd se pyšní nejstarším muzeem svého typu v celé střední Evropě. O jeho vznik se zasloužili již zmínění členové rožnovského muzejního spolu.

Těm se ve třicátých letech minulého století podařilo získat povolení od představitelů města k umístění dvou historických roubených chalup na území městského parku.

Počet roubených domů se v průběhu let dále rozrůstal, až vzniklo Dřevěné městečko, které je dnes součástí Valašského muzea v přírodě.

Mezi hlavní zakladatele a podporovatele vzniku muzea patřili především bratři Bohumír a Alois Jaroňkovi, olympijští vítězové Emil Zátopek a Ludvík Daněk nebo český spisovatel a kněz, autor slavných Broučků, Josef Karafiát.

Ti všichni odpočívají na místním hřbitově, kterému se přezdívá Valašský Slavín.

Dřevěné městečko

Součástí rožnovského muzea je především samotné Dřevěné městečko. V něm najdete nejen domy přenesené z rožnovského náměstí, ale také kostelík svaté Anny, který je dokonalou kopií shořelého kostela z nedalekých Větřkovic nebo kopie budovy fojtství z Velkých Karlovic.

Mlýnská dolina a Valašská dědina

Dalšími částmi valašského muzea v přírodě jsou Mlýnská dolina a Valašská dědina. V Mlýnské dolině se můžete setkat s exponáty poháněnými vodou, jako jsou pila, hamr, lisovna oleje, valcha nebo mlýn.

Valašská dědina je, co se plochy týče, nejrozsáhlejší částí muzea. Narazit v ní můžete na celkem sedmdesát budov, z nichž většinu můžete prozkoumat i z útrob interiérů, což zážitek z návštěvy muzea dokonale umocňuje.

Narazíte zde i na funkční větrný mlýn nebo stáje s chovem původního ovčího plemena.

Nejnovější přírůstek muzea

Věděli jste, že Valašské muzeum v přírodě se v roce 1995 rozrostlo o čtvrtou expozici? Její název je Pustevny se zvoničkou a objekty Maměnka a Libušín. Ty vznikly v 19. století na základě návrhů architekta Dušana Samo Jurkoviče, stejně jako známá Jurkovičova rozhledna nacházející se nad Valašskou dědinou.