Valtice: město bohaté historie, nádherných památek i vyhlášeného vína

Valtice: město bohaté historie, nádherných památek i vyhlášeného vína

Město Valtice se nachází z velké části v otevřené rovině nádherné jižní Moravy.

Pohnutá a zároveň bohatá historie, mnoho památek v čele s překrásným zámkem, a hlavně vyhlášená vinařská oblast z něj dělají cíl mnoha turistů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí.

Historie města ve zkratce

Ve 12. století město kolonizovali pasovští biskupové. Od roku 1391 až do roku 1945 jej vlastnil rod Lichtenštejnů, kteří mají největší podíl na dnešní tváři města i okolí.

Dokázali celé území přetvořit v jedinečný krajinný komplex. Dříve byly Valtice součástí Dolního Rakouska. Až 31. července 1920 byly připojeny k Československu.

V malém vinařském městě v okrese Břeclav, 9 km na západ od Břeclavi a u hranic s Rakouskem žije asi 3600 obyvatel.

Jedno z nejmilejších míst básníka Petra Bezruče je stále městem historie, místem s nádhernými kouty, památkami, lužními lesy i oku lahodícími zámečky, kam vás naláká nejen množství zajímavostí, ale i lahodné víno a bezstarostné posezení.

Dnes za městem hranice,
držme proti všem:
dnes jsou naše Valčice,
zde moravská zem!
Srazte, děti sklenice,
čert tesknotu vem:
zdrávy buďte Valčice a moravská zem!
 ...Petr Bezruč

Valtický zámek je historický skvost

Mimo lahodného vína láká k návštěvě Valtic především zdejší zámek. Ten stojí na malém návrší kousek od náměstí.

Původně stál na jeho místě gotický hrad, ale postupně došlo k jeho přestavbě na renesanční, kdy jej už vlastnili Lichtenštejnové a později na velkolepý barokní zámek. Na přestavbě se podíleli architekti Francesco Caratti, Giovanni Pietro Tencalla a Andreas Erna z Brna.

Za současnou podobu ale nejvíce vděčí italskému architektovi Domenicu Martinellimu. Rod Lichtenštejnů vlastnil zámek až do roku 1945. Pak připadl státu.

U vstupu do zámku uvidíte zajímavé vstupní průčelí. V jeho popředí vás upoutá socha antického hrdiny Herkula. U jeho nohou sedí pes Cerberos, trojhlavý strážce podsvětí.

Mnohem zajímavější jsou ale interiéry zámku. Dech vám vezme překrásný Taneční sál s rokokovým nábytkem, v Mramorovém sále se nachází cenná sbírka orientálního nádobí i lustr v podobě boha moří Tritona.

Ve Společenském sále se můžete pokochat nástropními malbami řeckých bohů a v Sále předků zase malbami, které představují alegorie věd a umění.

Samozřejmě nechybí ani portréty nejslavnějších vlastníků zámku, Lichtenštejnů.

K zámku náleží zámecká kaple. Její výzdoba patří mezi slohově nejčistší interiéry vrcholného baroka ve střední Evropě. Díky skvělé akustice se zde často konají různé koncerty.

V části zámku sídlí Národní vinařské centrum se Salonem vín, kde město každoročně pořádá Valtické vinařské slavnosti.

Jak bydlela šlechta?

Zámek velmi názorně ukazuje, jak bydleli mocní páni. Na první pohled vás dvoupatrová čtyřkřídlá stavba, která působí impozantním dojmem, ohromí.

Ambice majitelů pomohly vytvořit v průběhu staletí mohutné sídlo, které ukazovalo prestiž knížat z Lichtenštejnů.

Celý zámecký areál, okolní krajina i další stavby jsou natolik významné, že si vysloužili zapsání do seznamu UNESCO v roce 1996.

Kategorie