BeiDou aneb neztraťte se v Číně

BeiDou aneb neztraťte se v Číně

Kromě Spojených států amerických a Ruské federace má svůj vlastní navigační systém i Čínská lidová republika.

Ačkoliv začínal jako regionální navigační systém omezený pouze na území Číny, pokrývá nyní svým signálem i další části Asie a Tichého oceánu a v nejbližší době je v plánu jeho rozšíření do celého světa.
Autor

Svojí přesností v určení polohy pro civilní obyvatelstvo se čínský BeiDou s přehledem vyrovná konkurenčním systémům GPS i GLONASS.

Hvězdný název BeiDou

Navigační systém BeiDou je pojmenován podle čínského názvu souhvězdí Velké medvědice. Protože jeho tvar připomínal Číňanům tradiční nádobu Dou, která sloužila k uchovávání rýže, pojmenovali souhvězdí BeiDou neboli Severní Dou.

Pro název navigačního systému bylo vybráno proto, že je jeho součástí i Polárka, která dříve sloužívala k navigaci čínských námořníků na moři.

Když bylo rozhodnuto o změně konceptu z regionálního čínského navigačního systému na globální, byl systém roku 2007 přejmenován a následujících 5 let označován názvem Compass.

Poté se opět vrátil ke svému původnímu hvězdnému názvu.

Od regionálního navigačního systému…

Myšlenka na vlastní regionální navigační systém se v Číně objevila už v 80. letech 20. století.

První navigační družice BeiDou-1A byla do kosmu dopravena v říjnu roku 2000 a o dva měsíce později se k ní připojila družice BeiDou-1B. Po vypuštění třetí družice roku 2003 byla zahájena činnost navigačního systému, který byl později doplněn o čtvrtý záložní satelit.

Ve svém prvopočátku byl BeiDou funkční pouze na území Číny a přístupný pouze omezenému počtu uživatelů, kteří jej museli aktivně požádat o určení své polohy.

… až ke globálnímu

V letech 2007 až 2012 bylo na oběžnou dráhu vypuštěno celkem 16 vylepšených satelitů druhé generace, z nichž většina je dodnes aktivních.

Od roku 2015 až do dnešní doby probíhá testování a zkušební provoz satelitů třetí generace, přičemž 5 z nich je v současné době již plně funkčních.

Ve fázi testování a plánování se nyní nachází 20 družic, po jejichž uvedení do provozu bude systém obsahovat 35 aktivních satelitů.

Od roku 2012 rozšiřuje BeiDou oblast své působnosti na další regiony v Asii a Pacifiku. V Číně nyní dosahuje jeho přesnost v určení polohy přibližně 10 metrů, což je srovnatelné se systémem GPS.

Spuštění plného provozu na globální úrovni je naplánováno na rok 2020.

BeiDou vybočuje z řady typem drah svých družic

Na rozdíl od ruského navigačního systému GLONASS a amerického GPS nejsou všechny družice systému BeiDou umístěny na středním zemském orbitu, což je oblast ve výšce 2 000 až 35 000 km nad Zemí.

Několik družic
se totiž pohybuje na tzv. geosynchronních drahách, po kterých oběhnou zeměkouli za jeden siderický den (23 h 56 min 4 s). Část těchto družic je navíc i geostacionárních, tj. nacházejí se ve výšce 35 800 km přímo nad rovníkem a při pohledu ze Země se jeví jako nehybné.

V americkém systému GPS jsou naopak všechny družice umístěny ve výšce 20 200 km a oběhnou Zemi za jednu polovinu siderického dne.

Kategorie