Do  Žiliny za kulturou

Do Žiliny za kulturou

Žilina odjakživa patřila k důležitým centrům Slovenska. Její význam se ukázal především za národního obrození, které zde pevně zapustilo kořeny a umožnilo městu hrát zásadní roli při vzniku samostatného státu.

Dokladem, že se kulturní duch zachoval až do dnešních dob, je řada kulturních institucí zaměřených na slovenskou historii, písemnictví, ale i otázky moderního světa.

Rosenfeldův palác

Jedním z nejvýznamnějších objektů v Žilině sloužících ke kulturním účelům je v současné době Rosenfeldův palác. V této velkolepé budově jsou dnes pořádány výstavy zaměřené na moderní tvorbu a design, koncerty vážné i moderní hudby, diskuze nebo třeba dílny tvůrčích prací.

Součástí paláce je také stálá expozice zaměřená na loutkové divadlo, neboť to žilinské bylo první svého druhu na Slovenku. Zájemci také mohou nahlédnout do zdejší knihovny, jejíž sbírky se tématicky soustředí na město, jeho okolí a historii; tato prohlídka může být ozvláštněna návštěvou zdejší knihařské dílny, která má za sebou dlouholetou rodinnou tradici i řadu ocenění.

Rosenfeldův palác je však významnou památkou sám o sobě – pochází z roku 1907 a každý znalec architektury v něm jistě spatří inspiraci vídeňským Belvederem. Secesní stavba sloužila nejdříve jako sídlo bank, poté jako Pionýrský dům a centrum trávení volného času a po rekonstrukci se z něj stalo kulturní centrum, které kromě vlastního programu ohromuje i původními architektonickými detaily jako jsou vitráže, kované mříže nebo původní štukatérské výzdoba.

Povážské muzeum v budovách Budatínského hradu

V Budatínském hradu lze opět spojit výlet za kulturou spolu s prohlídkou architektonicky zajímavé památky.

Výborně zachovalý Budatínský hrad pochází ze 13. století a je charakteristický svou kruhovou obrannou věží. V dobách renesančních přestaveb hradu přibyla typická průčelí a arkádová chodba, v barokním období se pak objevil park s kaplí, která dnes slouží jako jedna z výstavních místností.

Expozice Povážského muzea v Budatínském hradu se soustředí především na slovenskou kulturu a umění. Jednou ze stálých expozic je například Drátenictví – (ne)uvěřitelný příběh jednoho řemesla, dále se návštěvníci dozvědí něco o dějinách Žiliny či dobovém oblékání.

Hrad, park i kaple jsou přístupny celoročně, zimní a letní sezóna se liší pouze otevírací dobou.
 

V Žilině to žije

Kromě zmíněných institucí lze v Žilině zajít i do divadla nebo navštívit množství festivalů s širokým tématickým rozpětím – od klasické hudby, přes literaturu až po loutkářství. Ač je Žilina považována spíše za průmyslové město, ducha národního obrození, zaměřeného na vlastní historii a kulturu, zde potkáme na každém kroku.

Pokud zvažujete realizaci firemní akce, můžeme doporučit teambuildingový program Treasure Hunt Žilina.

Kategorie