Halo

Halo

Military sci-fi filmů, natožpak seriálů, tu zase tolik nemáme, a proto je fanoušky tohoto žánru každá vlaštovka srdečně vítána. Nejinak tomu bylo i u projektu Halo. Nejedná se však o zcela novou látku. 

Děj seriálu vychází ze stejnojmenné herní série, která je oblíbená hlavně na X-boxu a PC. Jak nám ale ukázala mnohá jiná díla vytvořená na motivy slavných her, známá značka ještě nemusí znamenat automaticky úspěch. 

Zajímavý vesmír

Vzhledem k tomu, že premiéra první série se odehrála v minulém roce a hned po jejím ukončení odkleplo studio Paramount+ další sérii, je jasné, že seriál slavil úspěch. A ne malý. Nejen běžný divák, ale i mnozí skalní fanoušci byli spokojení, což se projevilo i na rekordní sledovanosti.

Není ani divu, jelikož Halo nabízí velmi zajímavý svět, který v některých ohledech připomíná Hvězdné války, v jiných zase Hvězdnou pěchotu. Tato kombinace sice vypadá na první pohled nesourodě, avšak funguje skvěle. 

Vesmír Halo je plný roztodivných mimozemšťanů spojených do jediného uskupení jménem Covenantská Hegemonie. Jde v podstatě o náboženskou sektu vedenou třemi neduživými proroky, kterým jde v první řadě o nalezení a aktivaci starobylých artefaktů a během této bohulibé činnosti by mimo jiné i rádi vyhubili lidstvo.

To zde není zastoupen pouze OSN, ale bohužel také povstalci. Proč bohužel, o tom si povíme později. OSN 21. století je evidentně trochu jiná organizace než dnes. Ta má totiž pod palcem mimo valné většiny lidských kolonií i vesmírné mariňáky, respektive Sparťany. 

Ti jsou z trochu tvrdšího těsta než běžní vojáci. Jsou rychlejší, silnější, chytřejší a mají celotělové štíty. Navíc jsou vedeni nejlepším bojovníkem Země, Masterchiefem, který je trochu nepřekvapivě také hlavním hrdinou seriálu.

Boj o artefakty

Masterchief je zajímavý nejen tím, že má na svém kontě zdaleka nejvíce mimozemských skalpů, ale zároveň jako jediný člověk dokáže aktivovat tajemný artefakt, který se objeví na scéně již v prvním díle. Tento artefakt by mohl být cestou k údajně ultimátní zbrani jménem Halo. A přesně z toho důvodu o něj mají zájem i kluci a holky z Covenantu. 

Příběh se zdá jednoduchý, ale zdání klame. Během devíti epizod první série se dozvíme více o temném podhoubí programu Sparťan, užijeme si i trochu toho politikaření a také neunikneme mírnému filozofování. To je zde naštěstí velmi decentní. Navíc s postupujícím dějem zjistíme, že Masterchief nakonec nemusí být jediným člověkem, který dokáže artefakt pořádně rozžhavit. 

Když k tomu připočteme pár docela kvalitních přestřelek, povětšinou velice sympatické obsazení a skvělý otevřený konec, vychází nám z toho velmi povedený kousek, který rozhodně stojí za shlédnutí. Je tady ovšem jedno výrazné ale, a sice povstalecká linka.

Vada na kráse

Ta je velice nezáživná, a hlavně nikam skutečně nevede. Děj nijak neobohacuje, naopak nás celou dobu odvádí od toho hlavního. Scénáristi nejspíš hledali nějakou výplň a vydali se touto cestou.

Osobně bych se raději hodinu díval na instruktážní video zabývající se opravou sparťanského brnění, než sledoval vrcholně otravnou rebelku Kwan Ha, kterak se snaží bojovat s větrnými mlýny. Žel toto individuum si pro sebe v seriálu bere docela dost času.

Super seriál s přetáčením

Halo má výborné vizuální kvality, je dobře zahraný a neakční epizody vcelku svižně utíkají. Kdyby v něm nefigurovala jedna jistá osoba korejského původu, mohl by seriál aspirovat na špičku v žánru.

Takhle je to „pouze“ výborná podívaná, jež však může v další sezóně vylétnout výše. Zaděláno na to má více než dobře.