Proč a jak si vybrat svou běžeckou aplikaci

Proč a jak si vybrat svou běžeckou aplikaci

Pravidelný pohyb vyžaduje jistou dávku pevné vůle, odhodlanost a vnitřní motivaci. Pokud máte možnost, sportujte ve skupinách či alespoň s nějakým sparing partnerem. Když se nechce jednomu, vyhecuje ho ten druhý.

Najít si partnera neboli buddyho na běhání nebývá mnohdy snadné, pak se budete muset spokojit s neživým partnerem.

Autor

Pod neživým si představte různé sporttestery, hodinky s GPS lokátory či mobilní aplikace pro běh a jiné sporty. Mějte na paměti, že žádný “umělý” pomocník za vás kila nezhubne, svaly nenabere, ale za to je perfektním hnacím motorem.

Řada aplikací na mobilu totiž umí zasílat notifikace, která vás nutí určitý den ke sportu. Zároveň se stáváte členem jisté virtuální komunity, kde sdílíte své pokroky, trasy běhu a další statistiky.

O důvod více vydržet u pohybu déle než s novoročním předsevzetím.

Proč vlastnit chytrou aplikaci na běh?

  • Jednoduché sledování (rostoucí) výkonnosti — běžíte a aplikace sama měří vaše tempo, uběhnutou kilometráž včetně převýšení.

  • Možnost vytvoření vlastního tréninku — pokud nechodíte na vedené tréninky od zkušených běžců, řada aplikací nabízí navržení vlastního tréninkového plánu pro jednotlivé typy závodů.

  • Je to hnací motor — už výše jsme zmiňovali, že aplikace částečně nahradí trenéra či sparing partnera, který vás bude motivovat se hned tak nevzdat.

  • Sdílení výsledků s běžeckou komunitou — ačkoliv je váš partner neživý, přesto jste díky aplikaci součástí komunity. Kromě sdílení svých výsledků, můžete sledovat, jak jsou na tom ostatní, povzbuzovat je a zasílat jim zprávy.

  • Neztratíte se — většina zařízení (tedy i mobilní telefony) má zabudované GPS lokátory, které využijete v neznámém terénu. V aplikaci navíc na mapě sledujete, kde se právě nacházíte. Musíte mít zapnutá data, aby se zobrazil terén. Nebo si zavčas stáhněte offline mapy.

V neposlední řadě jste IN. Zapínání hodinek nebo stisknutí tlačítka na mobilu je naprosto běžným jevem každého běžeckého závodu, byť i jen přespolního.

Jak si vybrat vhodnou běžeckou aplikaci?

Druhým nejčastěji používaným zařízením při běhání jsou mobilní aplikace.

Tím prvním pak hodinky s GPS. A to zejména pro jejich přesnost, skladnost a delší výdrži baterie.

Mezi aplikacemi dominuje free i placená verze Runtasticu, kterou s velkým odstupem následují Runkeeper, Nike+ Running (dnes už NRC) a Endomondo.

Tou méně tradiční je pak aplikace Strava, která pracuje s tzv. heat mapami.

Podle čeho si vybrat běžeckou appku?

Zodpovězte si následující otázky:

  • Jaký máte operační systém v mobilu?

  • Jakou aplikaci používají vaši běžečtí kamarádi? Snáze jim pak zasdílíte výsledky.

  • Jste ochotní investovat do placené verze aplikace?

  • Budete aplikaci využívat pouze pro běh, nebo má mít nastavení i pro jiný sport?

Následně si vyhledejte recenze výše zmíněných aplikací a společně se zodpovězenými otázkami se rozhodněte.

Některé z aplikací jsme detailněji představili už dříve na blogu.

Hlavně se neztratit!

Běhání zažívá boom v České republice. Nejeden běžec využívá při trénincích mobilní aplikaci.

Mezi ty nejoblíbenější patří Runtastic, Runkeeper, NRC a Endomondo. Využijte možnosti mobilu a zapněte si GPS polohu, ať se v novém terénu neztratíte.

Nezapomeňte, zařízení s GPS lokátory a různé všestranné běžecké aplikace využijete rovněž při našich teambuildingových hrách v terénu.