Tři středověké památky Znojma s úžasnými výhledy

Tři středověké památky Znojma s úžasnými výhledy

Pokud budete pátrat po zajímavých a skvěle zachovaných památkách středověku a přemyslovské vlády, dřív nebo později dojedete do Znojma.

Na počátku 13. století povýšil Přemysl Otakar I. Znojmo na královské město, už dávno předtím v něm však panovala vedlejší větev Přemyslovců a právě oni zde začali stavět a budovat.

Jedinečnost staveb, které přežily staletí, navíc podtrhuje i nádherný výhled, který většina z nich poskytuje.

Vlkova věž

Hradební opevnění města se začalo budovat už za slavné vlády Přemysla Otakara II. Do dnešních dob se dochovala velká část těchto hradeb, včetně několika věží – jednou z nich je i Vlkova věž v Kollárově ulici.

Byla postavena již v polovině 13. století a stavitelé se natolik obávali o bezpečnost města, že vrchol věže byl přístupný pouze z hradebního ochozu.

Hradby i věže dnes ztratily svůj původní smysl, přesto dál slouží městu – jako městská vyhlídka. Vlkova věž umožňuje výhled do všech stran, především na centrum města.

Bonusem jsou ukazatele, které naznačí, na co se z dvaadvacetimetrové výšky vlastně díváte, nebo možnost zpříjemnit si výstup na vrchol sklenkou vína.

Knížecí rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny

Naprosto jedinečná románská památka se skrývá ve stínu Znojemského hradu.

Specifičnost rotundy Panny Marie a sv. Kateřiny spočívá v interiéru zdobeném nástěnnými malbami zachycujícími biblické motivy, ale především naprosto ojedinělý pás postav, které zřejmě představují přemyslovskou dynastii.

Zhruba v polovině 12. století se tak zdi znojemské rotundy staly galerií prvních přemyslovských vládců a ukázaly světu jejich nárok na vládu nad Čechami a Moravou.

I u rotundy je možné najít krásné výhledy na město a řeku. S návštěvou této památky se samozřejmě vyplatí spojit i prohlídku Znojemského hradu.

Radniční věž

Pozdně středověká architektura dala výrazný rys znojemské tváři – jeho Radniční věž. Téměř sedmdesátimetrová útlá věž připomíná umění dávných mistrů, v tomto případě mistra kamenického Mikuláše ze Sedlešovic.

Vnější ochoz umožňuje překrásný daleký výhled: v případě, že mají návštěvníci štěstí na dobré počasí, mohou dohlédnout až na vrcholky Alp.

 

Město, které dýchá dávnými dobami

Při objevování znojemských památek člověk snadno zapomene na současnost. Kamenné hradby, hrdé věže a obrazy slavných králů dokážou jednoho okouzlit.

Atmosféra středověku čeká v ulicích Znojma jen na to, až ji najdete a doplna vychutnáte.

Kategorie