Varšava

Varšava

Turisté jí někdy ve stínu Krakova přehlédnou. V době druhé světové války přišla až o osmdesát procent všech domů. Přesto zůstala hlavním městem Polska a žijí v ní téměř dva milióny obyvatel.

Díky houževnatosti Poláků se jí podařilo pečlivě zrekonstruovat Staré Město s objekty ze 13. až 20. století. Díky tomu se dostala na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Řeč je o Varšavě.

Rané dějiny Varšavy

První zmínky o osídlení území dnešní Varšavy pocházejí z 9. a 10. století, kdy se zde nacházela osada Bródno.

Ve 12. století se historické dokumenty zmiňují o městě Jazdów, na které zaútočil v roce 1281 vévoda Boleslav II. Po jeho dobytí založil novou rybářskou vesničku a nazval ji Warszowa.

Ta se postupně rozvíjela, až se v roce 1413 stala hlavním městem Mazovska. V roce 1526 se pak stala součástí polské koruny. O tři roky později zde začal zasedat polský Sněm.

Za vlády Zikmunda III. Vasy neboli Zikmunda Švédského byla Varšava poctěna tím, že se do ní přesunul celý královský dvůr z Krakova.

Kam se ve Varšavě vydat

Varšava se nachází zhruba 650 kilometrů od Prahy. Plánujete-li soukromou nebo firemní cestu do Polska, co byste ve Varšavě rozhodně měli vidět?

Máme pro vás čtyři zajímavé tipy.

  • Lazienki palác s parkem

    Naším prvním tipem je kouzelné, pohádkové místo největšího varšavského parku. Rozkládá se na ploše 76 hektarů a uprostřed najdete malebný klasicistní palác postavený na vodě v roce 1689.

    Tohle místo stojí za návštěvu v jakémkoli ročním období.

  • Královský hrad

    Nevidět Královský hrad ve Varšavě je stejné jako nevidět Hradčany v Praze. Pochází z konce 13. století z doby vlády knížete Konráda II.

    Dnes je se svými uměleckými sbírkami součástí Národního muzea.

  • Palác kultury a vědy

    Jednoznačně největší ikonou novodobé Varšavy je impozantní stavba socialistického realismu nazývaná Palác kultury a vědy.

    Se svými 237 metry byl donedávna nejvyšší budovou Varšavy. Kromě muzeí najdete v této kontroverzní stavbě i vyhlídkovou plošinu nacházející se ve třicátém patře.

  • Wilanowský palác

    Přezdívá se mu též „Polské Versailles“. Jde o letní sídlo polských panovníků vybudované ve stylu baroka, které pochází z roku 1809.

    Okolo celého komplexu se rozprostírá nádherná francouzská zahrada. Jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst novodobé Varšavy.

Polská Praha

Víte, že ve Varšavě najdete čtvrť pojmenovanou po našem hlavním městě? „Polská Praha“ neboli Praga leží na pravém břehu řeky Wisly. Je oblíbeným místem obchodů, street art kultury nebo undergroundových klubů a barů.

Nejlepší je jí navštívit v podvečerních až večerních hodinách.