Bratislava hraje všemi barvami

Bratislava hraje všemi barvami

Většinu evropských velkoměst si návštěvníci umí spojit s něčím specifickým – atmosférou, vůní nebo třeba mentalitou jeho obyvatel.

Budete-li se chvíli toulat ulicemi Bratislavy, možná zjistíte, že i slovenská metropole může překvapit: na těch nejneočekávanějších místech se náhle z běžné šedi města vyloupne nějaká netradičně zbarvená stavba.

Modrá

V uličkách historického centra Bratislavy je ukryt unikátní secesní kostel svaté Alžběty Durynské. Byl vystavěn na počátku 20. století, ještě za dob Rakouska-Uherska, na dnešní Bezručově ulici a získal si velkou pozornost díky neobvyklé světle modré omítce a střechám s glazováním v temnější modré.

Secesní znaky naplňuje stavba především svou neobvyklou barvou, avšak návštěvníkovo oko jistě zaujme i zajímavé využití atributu svaté Alžběty – růže – v jemné ornamentální výzdobě interiérů.

Pestrobarevná

Tisícem barev hýří neobvyklá budova kousek od centra, hotel Galéria. Stavbu, která svým vzezřením připomíná splněný sen avantgardního umělce, zdobí nespočet tvarů, ornamentů i barev a stala se jedním z důvodů, proč se o Bratislavě mluví v souvislosti s moderní architekturou.

Vzhledem k tomu, že je hotel Galéria (nebo také Motýlí dům) stavbou poněkud extrémní, budí už celá léta vášně u odpůrců i fanoušků odvážné architektury – i proto rozhodně stojí za to vidět ho na vlastní oči.

Možná pak zatoužíte spatřit i interiéry, které svým originálním pojetím nezaostávají za venkovní stylizací.

Bílá

Takřka opakem Motýlího domu je v podstatě nenápadná bílá budova na Grösslingové ulici, která však ve svých útrobách ukrývá galerii moderního umění White & Weiss Contemporary Art Gallery.

Soukromá rodinná galerie podporuje tvůrce moderního umění a návštěvníci si zde každý rok mohou prohlédnout sedm výstav současných umělců.

Zelená

Kromě Zelené ulice, na niž určitě narazíte, pokud se ztratíte v historických uličkách kolem Hlavního náměstí, se Bratislava chlubí především rozsáhlými parky. Na výrazné plochy městské zeleně ve svém hlavním městě Slováci dokonce lákají sloganem The Green City on Danube.

Projdete-li se nejstarším středoevropským veřejným parkem Sadem Janka Kráľa nebo třeba novějšími zahradami Bratislavského hradu jistě jim dáte za pravdu.

Bratislava překvapuje barvami i architekturou.

Neváhejte se nechat okouzlit pestrostí Bratislavy. Brzo zjistíte, že nějaké překvapení čeká na každém rohu a vaše smysly budou naprosto okouzleny.

Stačí mít oči otevřené a nějaký architektonický nebo barevný unikát na vás vykoukne i na místech, kde byste ho vůbec nehledali.

Kategorie