Vídeň a moderní architektura

Vídeň a moderní architektura

Řekne-li se Vídeň, co se vám vybaví jako první? Milovníci historie Vídeň objevují pro její skvostné památky.

Zámek Schönbrunn, slavná Albertina, katedrála svatého Štěpána, Hofburg a další. To jsou jen některé ze známých pamětihodností hlavního města Rakouska.

Dnes vám ale chceme Vídeň ukázat z jiného pohledu. Představíme vám šest nejzajímavějších moderních staveb Vídně.

Donau City

Nová zástavba na levém břehu řeky Dunaje je moderním a svěžím počinem novodobé architektury Vídně.

Město mrakodrapů je z dálky viditelné a nestále se vyvíjí. Přitom se nachází pouhé tři kilometry od historického centra města. Jeho součástí je i takzvané UNO City, kde sídlí mnoho světových firem a institucí.

Hundertwasserhaus

Jste-li milovníky barevné architektury, rozhodně byste si neměli nechat ujít návštěvu unikátního činžovního domu od světoznámého architekta Friedricha Hundertwassera.

Tento vídeňský rodák si libuje v nerovnostech a pestrosti. Z jím navržené pestrobarevné fasády domu vyrůstají nejen květiny, ale i keře.

Haas-Haus

Dalším příkladem moderní a silně provokativní architektury je moderní budova od architekta Hanse Holleina. Původně obchodní dům s nábytkem dnes slouží jako administrativní centrum.

Kontroverzní je především jeho umístění přímo naproti katedrále svatého Štěpána.

Gasometry

Zcela unikátním architektonickým počinem jsou čtyři velké vídeňské plynojemy dokončené roku 1896 architektem Franzem Kapaunem.

Nacházejí se ve čtvrti Simmering nedaleko Dunajského kanálu. Původně byly vytvořeny pro uchování svítiplynu, který se ve Vídni dříve používal pro městské osvětlení. 

Univerzita ekonomie

Pátým tipem moderní světové architektury je prostor vídeňské Univerzity ekonomie. Pochází z dílny slavné britské architektky íránského původu Zahy Hadid.

Nová budova knihovna i výukového centra spolu s přilehlým okolím jsou ukázkou futuristické moderny.

Steirereck Restaurant

Uprostřed vídeňského Stadtparku se můžete kochat nejen klidnou přírodou, ale i gastronomickými a architektonickými zážitky.

Proto je naším posledním tipem světoznámá kulinářská restaurace se dvěma michelinskými hvězdami. Kovová fasáda restaurace dokonale splývá s odrážejícím se okolím parku, a tak ani nevíte, kde má samotný vchod.

Jedná se o dokonalé místo pro zakončení teambuildingové akce vaší společnosti.

OSN a měsíc

Věděli jste, že Organizace spojených národů (OSN) má na celém světě pouhé čtyři pobočky? Vedle New Yorku, Ženevy a afrického Nairobi jde právě i o rakouskou Vídeň.

V prostorách vídeňské OSN si vedle mnoha dalších exponátů můžete prohlédnou i kus pravého měsíčního kamene.