Znojemské podzemí stále obestírá aura tajemství.

Znojemské podzemí stále obestírá aura tajemství.

Znojmo se stalo v současné době pro turisty oblíbeným cílem především v době vinobraní, významné však bylo už dávno předtím, než se začal rozvíjet cestovní ruch.

Vzhledem k tomu, že Znojmo povýšil na královské město už ve 13. století král Přemysl Otakar II., toho o jeho historii víme hodně – o to víc je zarážející, jak nejasné informace se nám dochovaly o vzniku obrovského znojemského podzemí.

Nejasnosti kolem vzniku

Až do dnešních dnů není zcela zřejmé, jak a kdy znojemské podzemí začalo vznikat – historici usuzují, že se tak dělo zhruba v době od 14. století, tedy v časech, kdy město získalo na významu, a postupně se rozšiřovalo.

Účelem vzniku podzemních chodeb zřejmě nebyla těžba nerostných surovin, spíše docházelo k postupnému propojování sklepů a kójí vzniklých pod jednotlivými měšťanskými domy.

Na bludišti znojemských podzemních chodeb je kromě jejich délky – asi 27 kilometrů – fascinující především skutečnost, že tvoří několik propojených pater. Náročnost budování takového systému chodeb ve středověkých podmínkách musela být nesmírná!

O podzemí si lidé vyprávějí legendy

Tajemství rozsáhlých chodeb pod Znojmem přitahuje zvědavce odpradávna, možná i proto se nám dochovaly legendy o tom, že podzemní komplex budovali vězni odsouzení na smrt, kteří se nesměli z podzemí dostat živí.

V dalších legendách se vypráví, že nižší úrovně sklepů zachránily obyvatele města před švédským nájezdem v dobách třicetileté války nebo že na toho, kdo se v chodbách kvůli nepozornosti ztratí, číhá smrt.

Prohlídky katakomb

V současné době je podzemí přístupné veřejnosti a nabízí pro ni dokonce několik prohlídkových tras. Ta klasická je přizpůsobená nejen dospělým zvědavcům, ale i dětem a má sloužit především k pobavení a poznání. Jedná se o zážitkovou prohlídku podzemí spojenou nejen s důležitými informacemi, ale i audivizuálními efekty.

Znojmo si však pro své návštěvníky připravilo i trasy adrenalinové – takové, které ukáží zvědavcům, jak tajemný a snad i nebezpečný může být labyrint spletitých chodeb. Při zdolávání náročné adrenalinové trasy si nejeden člověk uvědomí, jak děsivé by bylo se v temných stísněných prostorách ztratit.

Podzemí čeká!

Znojemský podzemní komplex je široko daleko jedním z největších, navíc je dokonale přizpůsoben zvědavému publiku toužícímu po zážitcích.

Neváhejte tedy a vydejte se do chodeb, které se v dobách minulých staly pro někoho spásným úkrytem, pro jiného však nekonečným bludištěm, v němž čekala smrt!

Kategorie